Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Patriot Act bedreigt gebruik public cloud door Nederlandse organisaties

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 30 mei 2011 08:08 uur

De verlenging, afgelopen donderdag, van de omstreden Amerikaanse ‘Patriot Act’  kan er oe leiden dat Nederlandse organisaties direct moeten stoppen met het gebruik van de publieke cloud.

De enorme spanwijdte maar ook de onduidelijke uitvoering bedreigt Nederlandse organisaties die hun gegevens in de public cloud bij bijvoorbeeld Amazon onder hebben gebracht.

Zij zullen er niet op kunnen vertrouwen dat de gevevens die zij in de cloud hebben gestald daadwerkelijk vertrouwelijk blijven. Gegevens zouden op deze manier wel eens in strijd met de richtlijnen van het College ter Persoons Bescherming of  de NEN7510 (voor zorginstellingen) kunnen zijn ondergebracht bij een Amerikaanse aanbieder.

De Patriot Act heeft als doel meer mogelijkheden te geven aan de Amerikaanse overheid om informatie te vergaren over en op te treden in geval van mogelijk terrorisme.

Kritiek
Het is een directe reactie op de aanslagen op 11 september 2001, en is een middel in de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme. Er is veel kritiek op de wet omdat ze de burgerrechten zou schaden.

Maar volgens senator Ron Wyden bevat de wet ook een geheim deel. “Er is verschil tussen wat het publiek denkt over de wet en hoe de Amerikaanse regering in het geheim de wet interpreteert”, zegt hij op Wired.  Zo zou de FBI de beschikking kunnen krijgen over medische en bankgegevens als zij dat nodig acht.

Duidelijk lijkt in ieder geval dat de uitvoering van de wet maar moeizaam gecontroleerd kan worden. En aangezien volstrekt onduidelijk is wat nu wel en niet door de Amerikaanse Veiligheidsdiensten wordt bekeken kunnen Nederlandse organisaties niet zonder risico gebruik maken van publieke cloud diensten. Het is niet duidelijk hoeveel van publieke cloud diensten gebruik wordt gemaakt van door Nederlandse organisaties.

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...