Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Equinix heeft haast met nieuw datacenter in Amsterdam

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 juni 2011 08:07 uur

Equinix gaat een derde datacenter in Amsterdam bouwen. Daarmee wordt de huidige datacentercapaciteit in de hoofdstad verdubbeld.

De bouw van het nieuwe datacenter, AM3 geheten, gaat zeer binnenkort van start aangezien de opening gepland staat voor het derde kwartaal van 2012. Het nieuwe centrum komt op het terrein van Science Park in Amsterdam, zo heeft Equinix donderdag bekendgemaakt. Vorig jaar opende Equinix nog zijn tweede Amsterdamse datacenter.

Dat er zoveel vraag is naar datacentercapaciteit komt volgens Equinix Nederland-directeur Michiel Eielts vooral door de explosieve groei van het mobiele dataverkeer. Tot 2014 zal dit met 66 procent toenemen, zo is de verwachting. Verder spelen het gebruik van video, de gewone groei van het dataverkeer en de verschuiving naar virtualisatie en de cloud een belangrijke rol, aldus Eielts.

Samenwerking
AM3 bevat bij voltooiing ongeveer 6400 m2 vloeroppervlak. De datavloer wordt gebouwd in drie fases. Bij opening van de eerste fase zal er ruimte zijn voor ongeveer 1400 cabinets, aldus Equinix. De volgende fasen bieden samen ruimte voor nog eens 2800 cabinets.

De keuze van de locatie is op Science Park gekozen vanwege de aanwezigheid van meer dan 150 carriers, vertelt Eielts. “De aanwezigheid van zoveel carriers en kennis op deze locaties maakt enorme samenwerkingen mogelijk.”

Foto: Michiel Eielts van Equinix legt het koelconcept uit

Ondergronds
Eielts is verder trots op het koelconcept van het aangekondigde datacenter. “Het nieuwe AM3 wordt het ‘groenste’ datacenter ooit van Equinix, en misschien wel in heel Europa”, zo belooft hij.
Het datacenter gaat volledig en altijd gebruikmaken van gratis koeling door middel van water. De energie uit het datacenter wordt in water opgeslagen waarna het warme water de grond in gaat. Vanaf daar wordt het warme water hergebruikt om er het naastgelegen gebouw van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatie (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam mee te verwarmen.

Een ander deel van het warme water wordt ondergronds gekoeld om weer de datavloer te koelen. Het water wordt vervoerd naar zo’n 120 meter diepte waar de grondwatertemperatuur ongeveer 12 graden is.

Bewezen
Eielts noemt het koelingsconcept ‘uniek op deze grote schaal’. In Nederland zijn ongeveer 1500 toepassingen waarbij warm water in de grond wordt opgeslagen en gekoeld, maar niet één is er zo omvangrijk als bij dit datacenter, stelt Equinix. “Het concept heeft zich bewezen maar het was een hele stap om helemaal voor dit systeem te gaan”, erkent Eielts. Er worden geen mechanische koelinstallaties in AM3 gebouwd, verzekert hij.

Direct na de aankondiging van het derde Amsterdamse datacenter steeg het aandeel EQIX op de Amerikaanse beurs met ruim 0,5 procent tot 97,70 dollar.

 

 

 

Alex Bik, 14 juni 2011 10:36 am

Jammer dat het verhaal over koeling niet onderbouwd wordt met cijfers. Het transport van water kost ook energie en om er een gebouw mee te verwarmen is het retourwater uit een datacenter (rond de 20 graden) niet warm genoeg. Daar zal een warmtepomp (in feite een chiller die zijn warmte aan een tweede watercircuit afgeeeft) gebruikt moeten worden die ook energie vreet (ongeveer een derde van de energie die hij uit het water 'terugwint').

Ik kan me daarom niet aan de indruk onttrekken dat zaken weer eens wat mooier voorgespiegeld worden dan ze in werkelijkheid zijn.

bullshit, 15 juni 2011 4:03 pm

wat een onzin.

telecity4 gebruikt dit ook al hoor
zo uniek vind ik het niet

@Alex Bik
marketing, verkoopt hoe de technische onderbouwing zit
interesseert de meesten niet alleen maar dat het een "groen"
karakter heeft waar de directeuren zo blij van worden.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.