Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

VS ontwikkelen ‘schaduwinternet’

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 15 juni 2011 08:11 uur

De Verenigde Staten zijn bezig met een globale ‘communicatiecampagne’ voor internet en mobiele telefonie. Zij hebben het idee gelanceerd om internet te garanderen in landen waar het door de regeringen verboden is of gecensureerd wordt.

Aanleiding zijn de rellen in het Midden-Oosten die mede door Facebook en Twitter groot zijn geworden. Dat meldt de New York Times maandag, naar aanleiding van gelekte documenten en anonieme interviews. In de krant wordt gesproken van zogenaamde ‘bevrijdingstechnologie’.

De VS wil ‘internet in een koffer’ gaan ontwerpen. Het prototype gaat 2 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) kosten. Het plan is om onschuldig uitziende hardwarecomponenten en netwerkapparaten in een pakket te stoppen dat makkelijk meegenomen kan worden. Dit kan in het buitenland gaan fungeren als draadloos netwerk voor een bepaalde regio. Volgens de bronnen wordt er veel gebruik gemaakt van nieuwe technieken die zijn uitgevonden door hackers.

Positief
In een van de interviews die de krant onthult zegt Hillary Clinton: “We zien steeds meer mensen wereldwijd internet en mobiele telefoons gebruiken om hun stem te laten horen en tegen onrechtvaardigheid in opstand te komen. Er is nu een historische mogelijkheid om dit positief te veranderen. Wij kunnen deze mensen te helpen met elkaar, hun regeringen en de wereld te kunnen communiceren.”

De Verenigde Staten zouden ook een draadloos internetnetwerk willen installeren in onder andere Iran, Syrië en Libië. Daarnaast werkt de VS mee aan de bouw van een telefoonnetwerk in Afghanistan, dat zal worden aangestuurd vanaf telefoonpalen in de Amerikaanse militaire bases. Tot slot meldt de krant dat er zou worden gewerkt aan het ontwikkelen van software dat de gebruikers anoniem laat, iets wat nuttig kan zijn in landen als China.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!