Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe tld’s gaan voor chaos op het web zorgen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 21 juni 2011 08:06 uur

De ICANN heeft met de goedkeuring voor nieuwe toplevel domeinnamen (tld’s) zoals .shop of .paris een belangrijk besluit genomen. Twee Nederlandse deskundigen op het gebied van domeinnamen zien wel de commerciële mogelijkheden, maar voorzien ook een chaos op het web.

Hoewel het groene licht voor de nieuwe tld’s voor bijna niemand als een verrassing kwam, zal het wel grote gevolgen gaan hebben. “Op korte termijn zal er wel een hoop chaos ontstaan”, denkt Henri Wiering van KiXtart Internet.

“De reguliere gebruiker snapt over het algemeen niet dat er heel veel extensies zijn en komt meestal niet verder dan .nl of .com. Als er de komende jaren daadwerkelijk honderden extensies bijkomen, worden dit er dus nog meer en zullen deze domeinen in eerste instantie enkel ‘leuk’ zijn als marketinginstrument”, zo stelt Wiering. “Drink.cocacola ziet er natuurlijk leuker uit dan drinkcocacola.com maar is voor de meesten dus door de ‘vreemde’ extensie niet herkenbaar als internetadres.”

Erg interessant
Paul van Brouwershaven, CTO van Networking4all die bij de ICANN-bijeenkomst in Singapore aanwezig is, beaamt dat de keuze aan mogelijke domeinnamen enorm uitgebreid gaat worden.

Hij noemt de goedkeuring van de nieuwe tld’s commercieel gezien ‘erg interessant’. “Als registrar kunnen we straks veel meer domeinnamen aanbieden. Als registrant weet ik niet of het zo positief is. Hoe weet je bijvoorbeeld welke domeinnamen je nog kunt vertrouwen? Wie zegt me dat, als je nokia.shop bezoekt, je wel op een legitieme site van de mobieltjesfabrikant zit?”

Nederlandse internetters vertrouwen vaak nog wel een .nl-domeinnaam, of .com en eventueel een .eu-naam, maar iets anders wordt lastig. Om het vertrouwen te krijgen en behouden, is DNSSEC uitermate geschikt, aldus Van Brouwershaven. “Hoewel het duurt nog wel jaren gaat duren voordat dat goed is ingevoerd, heeft het wel de toekomst. EV-SSL-certificaten kunnen hiervoor ook gebruikt worden, maar die zullen op termijn gaan verdwijnen”, voorspelt Van Brouwershaven.

Merkhouders
Daarnaast voorziet hij ook problemen voor merkhouders. “Het wordt onmogelijk om een merknaam met alle tld’s vast te leggen om te voorkomen dat domeinkapers ermee aan de haal gaan.” Nu zijn er nog 22 generieke tld’s en ruim 250 countrycode tld’s (als .nl en .de). Met de goedkeuring heeft de ICANN groen licht gegeven voor honderden en mogelijk duizenden nieuwe extensies.

Toch is het de vraag of het zo’n vaart zal lopen. De eerste nieuwe tld’s als .amsterdam of .shop zullen waarschijnlijk pas aan het einde van 2012 of begin 2013 live gaan. Van Brouwershaven voegt daar nog een opmerking aan toe: “Bovendien  is het aanvragen van een eigen tld duur (circa 185.000 dollar) en kost het miljoenen om een registry voor een eigen tld te runnen.”

ISPam.nl Job board

M, 21 juni 2011 7:01 pm

"Bovendien is het aanvragen van een eigen tld duur en kost het miljoenen om een registry voor een eigen tld te runnen.”

Niet bij SIDN: https://www.sidn.nl/nieuwe-tlds/rol-sidn/

M, 25 juni 2011 10:25 am

Of het miljoenen kost om een registry te laten draaien durf ik te betwijfelen. Nu is het wel zo dat ik nog geen documenten met eisen heb gelezen, maar dat het miljoenen kost lijkt mij overdreven.

Wel ben ik het eens over het punt dat het met name leuk zal zijn voor de marketing (tenzij het generieke termen als .auto zijn).

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!