Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerika opent jacht op illegale .com- en .net-sites

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 8 juli 2011 08:04 uur

Nederlanders met een .com of .net-website die linken naar vermeende illegale tv- en filmbeelden, kunnen maar beter op hun tellen passen. De Verenigde Staten vragen om uitlevering van de websitebeheerder om die vervolgens in de VS te kunnen vervolgen voor auteursrechtenschending.

Het is gebeurd bij een Britse student die achter de site TVShack.net zit, een website met links naar ongelicenseerde streams van films en tv-series. Hoewel zijn website geen directe link heeft met Amerika, probeert de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement agency (ICE) de student uitgeleverd te krijgen.

Dat de activiteiten van TVShack.net wellicht in Groot-Brittannië volkomen legaal zijn, doet kennelijk niet ter zake, schrijft The Guardian. De Britse krant sprak met Erik Barnett van de ICE die verantwoordelijk is voor de naleving van auteursrechten. Volgens Barnett is de ICE gestart met een campagne genaamd Operation In Our Sites, waarbij inmiddels is opgetreden tegen 125 websites met illegaal film-, tv- en sportmateriaal.

Gerechtvaardigd
“Bijna alle schendingen van auteursrechten en handelsmerken zijn internationaal. Intellectueel eigendom beperkt zich maar zelden tot de landsgrenzen”, aldus Barnett.

Of de actie tegen buitenlandse websitebeheerders buiten de VS geoorloofd is, is niet bekend. De ICE stelt in ieder geval dat Verisign, de registry voor .com en .net, in de Verenigde Staten is gevestigd en dat daarom actie vanuit de VS gerechtvaardigd is.

Jurisdictie
Tegen de acties van de VS klinkt kritiek van diverse burgerrechtenorganisaties. “Veel landen, waaronder de VS, claimen steeds vaker jurisdictie over acties in andere delen van de wereld”, stelt Isabella Sankey van de Britse  mensenrechtenorganisatie Liberty.

Ze pleit ervoor om rechters te laten beoordelen of een verzoek tot uitlevering aan de VS gerechtvaardigd is of dat een rechtszaak op eigen grond moet plaatsvinden.

Ook de Open Rights Group spreekt van een absurde campagne van de VS. “Als je geen idee hebt welke rechten ergens gelden op het gebied van auteursrechtenschending, loop je het risico om  als individu verzeild te raken in tientallen zaken.”

 

 

ISPam.nl Job board

Mark, 8 juli 2011 9:08 am

Zou de VS ook inwoners van de VS uitleveren zodra bijvoorbeeld Nederland daar om vraagt ivm een auteursrechtenschending op internet? Vast niet. Zolang ze het zelf niet doen vind ik moeten ze het ook niet van andere landen verwachten/vragen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!