Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Waar staan we met de cloud (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 1 september 2011 08:00 uur

In maart van dit jaar verscheen een rapport van Freeform Dynamics met de titel Trust and security in the cloud (pdf). Het rapport – mede mogelijk gemaakt door Google – onderzoekt de stand van zaken rond vertrouwen en veiligheid. We zijn inmiddels al weer een half jaar verder. Reden het onderzoek nog eens door te nemen en op zoek te gaan naar punten die inmiddels zijn bewezen en trends die zijn uitgekomen.

Wat echter direct opvalt is dat de 5 belangrijkste conclusies nog allemaal gelden en sommigen zelfs nog actueler zijn dan toen. De weerstand tegen cloud, waarmee in deze context vooral SaaS diensten worden bedoeld, is nog steeds aanwezig. De druk van CFO’s om de kosten te verlagen staat vaak nog haaks op de belangen en ideeën van IT afdelingen. Nu is dat weliswaar een soort van klassieke tegenstelling, maar in dit geval is het opmerkelijk. Juist in deze tijden zou het financieel argument toch wel meer gewicht moeten hebben.

Het rapport noemt diverse keren als generiek bezwaar tegen SaaS de Trust en Security issues die leven bij potentiële klanten. Dat zou het promoten van de diensten lastig maken, ondanks het feit dat er in een enduser omgeving al veel goede ervaringen mee waren. Dat laatste moet worden geïnterpreteerd als: ‘over mijn Gmail account ben ik tevreden, dus SaaS voor het bedrijf zal ook wel goed gaan’. Precies dat beeld is sinds maart echt wel veranderd. Een aantal storingen bij onder andere Amazon heeft huurders van die diensten en hun gebruikers geconfronteerd met de afhankelijkheid van een cloudaanbieder. Dat lijkt van een afstand niet veel anders dan in het geval van een black-out bij een traditioneel datacenter. Verschil is echter, dat in het geval van deze cloudstoringen de omvang veel lastiger in te schatten viel en direct onrust ontstond over het mogelijk blijvend verlies van data.

Een ander punt dat Freeform Dynamics aanhaalde in het rapport was dat de adoptie bij overheden en bedrijven achterloopt. Helaas heeft ook op dat punt de werkelijkheid zich minder positief ontwikkeld dan voor enkele maanden mogelijk werd gehouden. De meeste overheden hebben namelijk pas op de plaatst gemaakt voor de inzet van externe clouddiensten. Veiligheidsrisico’s in de meest brede zin vormen hier een niet te nemen horde. Daarom ook dat in landen als Nederland en Duitsland de overheid nu primair nadenkt over het vormen van een eigen cloud met eigen clouddiensten. Een soort van super private cloud die ook nog eens in speciaal daarvoor ingerichte omgevingen wordt gefaciliteerd.

Dat is natuurlijk een compleet andere ontwikkeling dan Freeform Dynamics aangaf. Ook leveranciers van onderzoek als Gartner en IDC hebben deze mogelijkheid niet eerder gespot. Toch is de stap van overheden niet bijzonder vreemd. In tegenstelling tot het gewone bedrijfsleven ligt de lat voor trust en security echt vele malen hoger. Een eis die verder wordt gerechtvaardigd als je kijkt naar de grootschalige hackaanvallen die wereldwijd worden waargenomen. Anders gezegd, de aanwezigheid van nu nog kleinschalige cyberwar zorgt voor additionele zorgen over datasecurity bij overheden. Dat is dus niet de beste conditie om een volledige migratie naar cloud te starten, ondanks het feit dat leveranciers dat graag anders zien.

Willen deze ontwikkelingen zeggen dat het Freeform Dynamics rapport compleet achterhaald is en dat Google de centen ten onrechte heeft uitgegeven? Nee dat is niet het geval. Het laat in ieder geval zien hoe in een relatief korte periode een gehoopte ontwikkeling – cloud bij de overheid – een andere wending neemt. En op dat soort ontwikkelingen moet je als ondernemer altijd bedacht zijn.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?