Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Koele zomer was goed voor datacenters

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 23 september 2011 08:07 uur

De natte en koele zomer die we achter de rug hebben, is voor veel datacenters erg prettig geweest. Dankzij het natte weer konden moderne datacenters volledig worden gekoeld met buitenlucht en hoefde er niet of nauwelijks bijgekoeld te worden.

EvoSwitch-directeur Eric Boonstra bevestigt dat hij blij is met de zomer die we achter de rug hebben. Maar niet alle datacenters hebben geprofiteerd van de tegenvallende zomer. The Datacenter Group bijvoorbeeld werkt in het datacenter in Amsterdam met een zogenoemde adiabatische koeling waarbij slechts sprake is van indirecte luchtkoeling.

“Het mooie van deze indirecte luchtkoeling is dat wij veel minder of helemaal geen last hebben van de buitentemperatuur, in tegenstelling tot reguliere (airco) koelsystemen”, legt Harriët Wegloop van The Datacenter Group uit.

“Wij kunnen tot en met 22 graden koelen met buitenlucht. Daarboven gebruiken wij adiabatische koeling oftewel verdampingskoeling. Hierbij laten wij de lucht door karton lopen dat door regenwater is nat gemaakt waardoor de lucht verder afkoelt. Dit verbruikt ook zeer weinig energie”, aldus Wegloop.

Ook Previder geeft toe dat het geen moeilijke zomer is geweest voor hun twee datacenters. “We hebben inderdaad het grootste deel op free-to-air koeling gedraaid”, bevestigt Pieter de Haer van Previder. “Bijkomend voordeel van deze zomer is dat we ook de regenwaterafvoer van ons nieuwe datacenter optimaal hebben kunnen testen.”

 

  • nee wij maken geen gebruik van ‘free air’ koeling
  • onze apparatuur staat in een extern datacenter
  • ja en het scheelde best/heel veel energie
  • weet niet
  • niet van toepassing / ik werk niet in de it-sector

Randy, 23 september 2011 8:20 pm

Nee: en I don't give a fuck. Klanten betalen ervoor en 'groen' is enkel een mooi woord voor verkapte winst. Grijs wordt groengewassen en het geld verdwijnt in de zakken van de datacentra zonder dat het ook maar iets ten goede zou komen van het milieu.

Ja: datacentra zouden absoluut de verantwoordelijkheid moeten nemen om PUE waarden boven de 1.5 aan te pakken, maar ik kan niet verklaren aan mijn klanten dat ik ~30 euro per ampere in een grijs datacentrum betaal en het dubbele in een 'groen' datacentrum dat 'gratis' koelt van lucht.

Er zijn zelfs datacentra die en groen zijn en slechts 10 euro per Ampere stroom in rekening brengen. BIT bijvoorbeeld.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.