Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN richt stichting voor ENUM op

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 6 september 2006 00:44 uur

De SIDN heeft het initiatief genomen om ENUM ook in Nederland van de grond te krijgen met de oprichting van Stichting ENUM Nederland en een officieel verzoek aan het ministerie van Economische Zaken, RIPE en ITU om de Nederland ENUM-zone te mogen beheren.

Voor wie het nog niet kent, met ENUM koppel je internet en telefonie aan elkaar. Simpel gezegt komt het er op neer dat er één centraal nummer, een normaal telefoonnummer, zoals 06-12345678, is waar alle bereikbaarheidsgegevens aan gekoppelt (kunnen) worden en daarnaast ook aangeeft hoe een inkomend signaal (telefoon, sms, e-mail, fax, etc) dient te worden gerouteerd. Het achterliggende systeem bij ENUM is DNS, dus technisch is het naast het routeren niet heel erg spannend.

Op dit moment wordt de ENUM-zone nog door het ministerie van economische zaken beheert. Met de oprichting van Stichting ENUM Nederland, heeft de SIDN het initiatief genomen om het beheer van MinEz over te nemen. Het doel hierbij is dat ENUM daadwerkelijk in gebruik zal gaan worden genomen in Nederland en er producten en diensten kunnen worden ontwikkeld die er op gebaseerd zijn en/of er gebruik van maken.

De aanvraag om van de SIDN of beter gezegt, Stichting ENUM Nederland, om het beheer over de ENUM-zone te krijgen, wordt ondermeer ondersteund door Internet Society Nederland (ISOC), Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), de Nederlandse Vereniging voor Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) en werkgeversvereniging VNO-NCW. Waarmee er naar mijn idee hier een breed draagvlak voor is.

Het is goed te noemen dat de SIDN voor dit doel een aparte stichting in het leven heeft geroepen, om zowel de operationele risco’s van beide registries los te koppelen en daarnaast kunnen op deze manier de beide stichtingen op termijn mogelijk hun eigen bestuur krijgen, waar nu de directeur van de SIDN ook directeur is van Stichting ENUM Nederland en een aantal leden van de Raad van Toezicht, in de Raad van Commissarissen van Stichting ENUM Nederland hebben plaats genomen.

Dit is een zeer interessante ontwikkeling, in landen om ons heen, waaronder Duitsland en Oostenrijk, waar al uitgebreid getest is met ENUM en het sinds begin dit jaar daadwerkelijk in gebruik is genomen. Dus ik kan niet wachten tot het in Nederland ook zover is.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...