Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Glasvezel via riool gaat begin 2012 van start

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 13 oktober 2011 08:01 uur

Jelcer gaat in het eerste kwartaal van 2012 definitief haar licentiepartners bekend maken. Dat heeft directeur Erik Klein Nagelvoort van het jonge bedrijf gezegd tijdens Breedband NL 2011. Deze licentiepartners gaan vanaf dat moment op basis van Jelcer’s technologie glasvezel via het riool aanleggen. Met het aanleggen van de eerste glasvezel kabels in riolen zal dan ook het bedrijf officieel van start gaan.

Het bedrijf heeft een manier ontwikkeld om de kabels weerbaar te maken voor de giftige gassen in het riool, iets wat bij eerdere experimenten door andere bedrijf vaak is misgegaan. Jelcer claimt met deze techniek 200 procent lagere kosten in de aanleg van glasvezel te kunnen garanderen door het behalen van voordelen in het investeringskapitaal van de aanleg. In onder andere Engeland en Australië wordt al meer gebruik gemaakt van glasvezelkabels via het riool.

Jelcer is de eerste partij die in Nederland glasvezel op deze manier aan consumenten aanbiedt. In Boekel heeft de onderneming vorig jaar het eerste experiment uitgevoerd met de techniek. Het bedrijf wilde eerder van start met de aanleg van de eerste glasvezelkabels. Het is niet duidelijk wat de vertraging van bijna een jaar heeft veroorzaakt.

ISPam.nl Job board

Peter, 15 oktober 2011 12:43 am

Goed, allemaal leuk en aardig, maar volgende week gaan ze hier in de straat het riool vervangen, hoe doen ze dat als er glasvezelkabels door liggen?

Randy, 16 oktober 2011 12:11 pm

Voor de gemiddelde levensduur van riolering wordt in veel gemeentes nog altijd gerekend met zestig jaar. Vele inspecties hebben aangetoond dat dit niet altijd het geval is. In bijvoorbeeld zettingsgevoelige gebieden lijkt een levensduur van dertig jaar amper haalbaar, terwijl er op zandgronden een levensduur van tachtig jaar mogelijk is.

Zelfs de minimum levensduur die hier genoemd wordt - 30 jaar - zal meer zijn dan de technologische levensduur van het glasvezelnetwerk en de bijkomende actieve en passieve apparatuur. Op dit punt zijn daar dus geen problemen te verwachten.

Peter, 16 oktober 2011 12:28 pm

Die vlieger gaat dus alleen op als het riool vervangen wordt, als er glasvezel door een bestaand riool gelegd wordt kan dat riool best wel al 20 jaar oud zijn.

Het riool hier in de straat is 7 jaar geleden geheel vervangen, en tussendoor zijn er nog diverse stukken verzakt en gerepareerd. Feit blijft dat áls je een riool moet vervangen, de glasvezel eruit moet.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...