Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Op het goede spoor met IPv6? (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 24 november 2011 08:00 uur

Donderdag 17 november werd in Scheveningen het jaarlijkse ECP-EPN congres gehouden. Dit jaar was er wederom veel aandacht voor it en internet in brede zin. Positieve en negatieve ontwikkelingen werden in verschillende workshops besproken. De belangstelling voor dit event was indrukwekkend. Volgens de organisatoren waren er vooraf circa 500 aanmeldingen en de daadwerkelijke opkomst op de dag was niet veel lager.

Een van de onderdelen van de dag was de uitreiking van de IPv6 award, een prijs die bij een eerder editie aan ISPam is toegekend. Als je denkt dat de animo voor dit onderdeel van het programma groot zou zijn, kwam bedrogen uit. Aan de bar – niet de slechtste plaats trouwens – werden in het bijzijn van nog geen 50 man/vrouw de prijzen uitgereikt. Dat aantal was inclusief de organisatie en alle genomineerden. Snel rekenen levert op dat dus nog geen 5 procent van de ‘gewone’ congres aanwezigen dit onderdeel de moeite van het bijwonen waard vond.

Nu zeggen aantallen en opkomst niet alles, zeker niet in dit geval. De ruimte was weliswaar slecht bezocht, het IPv6-gehalte was er waanzinnig hoog. Iedere aanwezige wist wat het betekende en over waar we staan met de uitrol van IPv6 heerste overeenstemming.

Waar staan we dan precies? Wat betreft de toekenning van de IPv6 awards, die vond donderdag voor het laatst plaats. Volgend jaar rond deze tijd heeft RIPE geen IPv4-adressen meer op de plank liggen dus dan moeten we wel bezig zijn met het uitrollen van IPv6 bij zowel zakelijke als particuliere gebruikers. Althans dat is voor nu de verwachting.

Maar als het zo overduidelijk is dat het eerdaags zo ver is, waarom wordt er dan zo weinig aandacht aan besteed? Moeten niet al die miljoenen verouderde routers en modems in hoog tempo vervangen gaan worden? Liggen bij de providers inmiddels pallets met IPv6 compatible modems opdat er kan worden omgeruild mocht dat nodig zijn? Moeten tenminste niet alle automatiseerders worden voorbereid op extra aandachtspunten bij migratietrajecten en weten hosters al wanneer zij IPv6 ready moeten zijn? Waarom hebben nog niet alle access -en hostingpartijen FAQ-pagina’s die dit in gewone mensentaal de klanten uitleggen?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben ervan overtuigd dat we in Nederland een succesvolle IPv6-uitrol kunnen realiseren. Migratie -en verbetertrajecten waar ook van de klant annex eindgebruikers iets van gaat merken hebben echter de reputatie altijd net iets lastiger te zijn dan voorspeld. Het is zeker niet het soort traject dat puur door techneuten gestuurd moet worden. Met nog ongeveer een jaar te gaan moeten inmiddels ook andere disciplines bij de processen betrokken worden en belangstelling tonen. De geringe interesse die ik donderdag waarnam, is wat dat betreft geen reden voor onbegrensd optimisme.

ISPam.nl Job board

Jorrit Kronjee, 24 november 2011 9:01 pm

# host -t aaaa niamat.nl
niamat.nl has no AAAA record
# host -t aaaa ispam.nl
ispam.nl has no AAAA record

Ik wil niet flauw doen, maar is dit een goede start?

Lennie, 30 december 2011 11:57 am

Dat blijft toch jammer dat dat nu al weer dik een half jaar het geval is:

www.ispam.nl is an alias for ispam.nl.
ispam.nl has no AAAA record

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?