Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPview met Gijs Roeffen van Aleto Internet

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 september 2006 09:09 uur

Vandaag weer een nieuwe ISPview. Dit keer heb ik Gijs Roeffen van Aleto Internet geinterviewd. Wie ook door mij geinterviewd wil worden, kan mij bereiken via feedback.xcat.nl en wellicht doe ik de volgende ISPview met jou.

Wat is jouw rol binnen Aleto Internet/Sity?

Mijn rol is in feite het beheren van de Internet gerealteerde activiteiten van Aleto Internet/Sity. Hieronder vallen het beheer van de servers, het beheer van de managed services en andere zaken die komen kijken bij het ondersteunen en runnen van een hosting provider. Gelukkig sta ik er niet alleen voor, ik heb nog 2 collegas die mij dagelijks ondersteunen bij het runnen van Aleto Internet / Sity

Aleto Internet doet relatief veel overnames van andere (kleinere) ISP’s, hoe zijn de ervaringen hiermee?

De ervaringen hiermee zijn (vaak) relatief postief, uiteraard is het werk wat op je afkomt als beheerder na zon overname gigantisch en legt alsmede ook druk op je huidige bedrijfs werkzaamheden. Het is essentieel dat zodra je een bedrijf hebt overgenomen je natuurlijk ook oog blijft houden voor je doorlopende werkzaamheden en niet alle kracht 1 doel op stuurt.

Buiten dat zijn de ervaringen positief, we merken helaas wel dat bij (vooral kleinere) ISPs de administratie vaak niet op orde is wat dus (te) veel extra werk oplevert achteraf. Wat betreft het klantenverloop van overnames valt het relatief wel mee ,meestal zijn de klanten zelfs blij om door een ‘grotere’  te worden overgenomen. Het meeste werk gaat echter zitten in het omzetten van de klanten naar ons eigen hostingplatform.

Naast ISP gerelateerde diensnten rijden er in Venlo en omgeving ook nog een drietal ‘discobussen’ van Aleto Internet rond. Hoe verhoudt dat zich tot de ISP activiteiten?

Het hele ‘Uitgaansbus’ gebeuren is gekomen nadat we een eigen touringcar gekocht hadden voor promotionele activiteiten (Wie droomt er nou niet van om zn bedrijfsnaam levensgroot op de A2 voorbij te zien rijden?). Omdat Aleto ook in Computers en dergelijke onderdelen exploiteert vonden wij het een goed plan om in de bus een ‘verrijdbaar’ kantoor op te richten en daar b.v. presentaties te houden voor b.v. PC Privé projecten. Echter toen werd (helaas  ) PC Privé afgeschaft en zaten we met een bus te kijken die erg duur is in verzekering, onderhoud en diesel.

Vervolgens werd ons gevraagd na aanleiding van reclame op de bus door een stel jongeren of deze ook naar discotheken zoals o.a. Time-Out reed. En zo werd het idee geboren voor een aparte touringcarmaatschapij.

Wat betreft de ISP activiteiten, zo’n grote bus is natuurlijk ideaal om (veel) servers in te vervoeren, en eens comfortabel c.q. luxe ook  . Het sluit wat dat betreft perfect aan, alleen dat men soms rare gezichten geeft als je verteld dat het busbedrijf ‘voor erbij’ is en niet je kernactiviteit.

Wat vind je het leukste aan het werken in de ISP sector?

Het leukste? Dat is dan toch zonder twijfel de gezonde stress en de klanttevredenheid die je terugkrijgt. Het is voor mij persoonlijk te doen om de “Hartelijk bedankt” of om te horen dat de klant je erg dankbaar is voor de geleverde service.

Aleto Internet is geen kleine partij, desondanks zijn jullie zelf geen SIDN deelnemer?

Dat is voor ons een hele bewuste keuze, we doen alles vrijwel via TransIP. We hebben met hun een hele prettige samenwerking. Plus dat hun API naadloos geintergreert is met ons systeem wat dus voor ons compleet automatiseringsgemak betekent waardoor we zulke (lage) prijzen voor shared hosting kunnen leveren

Hoe verwacht je dat de ISP sector zich op zowel de kortere als de langere termijn zal gaan ontwikkelen?

Ik verwacht dat er uitval van veel partijen zullen zijn, het tijdperk van ‘even’ een hostingbedrijfje opstarten (en blijven runnen)  is er niet meer bij in mijn ogen. Er komt nu zoveel tegenwoordig bij kijken dat je er met een 1U servertje met een 3,0 ghz Celeron er niet meer komt. Je hebt rekening te houden met zoveel factoren die tegenwoordig spelen. Daarom vind ik initatieven zoals het ISPGids.com Gedragscode.com erg goed, je onderscheid je 100% van de rest.

Buiten dat denk ik dat ook de colocatie markt een vrije val zal maken, gezien met de nieuwe prijzen die gehanteerd gaan worden in sommige datacenters. Er is uiteraard nog uitval naar andere ISPs die goedkoop (lijken te) blijven, maar ook de honingpot zal eens op zijn denk ik.

Hoe ziet de infrastructuur van Aleto Internet eruit?

Onze infrastructuur bestaat uit een op dit moment 20 tal servers met ieder hun eigen unieke taak. Elke server is zowiezo uitgerust met RAID1 en daar waar nodig RAID5. Alle switching gebeurt op dit moment door 3Com switches. Daar we erg erg postieve en (lange) ervaring met deze switches en leverancier hebben.

Uiteraard zijn alle servers gekoppelt op APC masterswitches om ze daar waar nodig te voorzien van een reboot. Buiten dat zijn alle servers ook nog eens gekoppelt op KVM over IP switches om zo ‘aan de server’ te kunnen wanneer er zich een storing op treedt.

Natuurlijk hebben we een redundant (3 stuks) DNS server systeem op 2 verschillende locaties en en 3 verschillende  netwerken, tevens is er op deze 2 locaties fallback relay ingericht om mail b.v. met downtime op te vangen.

We hebben op elke server een ‘agent’ staan die communicatie uitwisselt met onze monitoring servers ten behoeven van statistieken en monitoring en natuurlijk ook backups. Op elke server draait DirectAdmin waardoor we via de DirectAdmin API weer communiceren met onze adminsitratie en NOC servers.

De servers zijn allemaal gebaseerd op Intel serverboards, of ASRock borden. Meeste hosters verklaren ons voor gek dat we dit soort borden gebruiken daar het niet geschikt zou zijn voor serverusage, onze ervaring is dramatisch anders. ASRock heeft zich bewezen bij ons uitermate stabiel en betrouwbaar te zijn.

Buiten dat zetten we ook nog een aantal backupservers is in die ruim bemeten zijn om de grootte van ons serverpark te backuppen. In totaal is er meer dan 4TB storage beschikbaar voor backups.

We vinden de continuteit van onze diensten erg belangerijk alsmede de uptime, alle servers worden dan ook uitvoerig van te voren getest en bij mogelijke hardware problemen word er altijd direct op ingesprongen.

Bedankt voor het interview

Graag gedaan.

ISPam.nl Job board

Tim, 12 september 2006 3:36 pm

Asrock teh pwn toch \o/

R. Meijer, 24 september 2006 3:46 pm

Aleto internet en Gijs rocken ook :D

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?