Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eén trend voor 2012 (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 15 december 2011 08:03 uur

Wat hebben ECP-EPN en Bitkom gemeen? Het antwoord is dat beide organisaties de belangen van het nationale bedrijfsleven behartigen en altijd oog hebben voor de toenemende rol van it/ict-toepassingen in de samenleving. Dat doen ze puur vanuit een eigen lokale visie; ECP-EPN bedient Nederland en Bitkom doet dat voor Duitsland. Maar er zijn ook verschillen Bitkom is inhoudelijk veel meer te vergelijken met ICT~Office, waarmee het dus een branche-organisatie is. ECP-EPN staat ook open voor niet it-bedrijven en beperkt zich niet tot puur de it-bedrijven.

Vanwaar al deze belangstelling voor de twee, die bij de meeste hosters amper bekend zijn? Het antwoord daarop is voor de hand liggen. Ze hebben namelijk recent jaarcongressen gehouden en daar werd los van elkaar een actueel en breed onderwerp extra onder de aandacht gebracht door zowel sprekers als de bezoekers zelf. En dat betreft smartgrids en slimme vormen van stroomopwekking.

De discussies over andere vormen van stroomopwekking en verbruik zijn niet nieuw. De hostingsector heeft er tot op heden zijdelings mee te maken, omdat voor bijna alle datacenters CO2-reductie doelstellingen gelden (de MJA afspraken) en minder verbruik betekent minder CO2-uitstoot. Maar dat is nog niet voldoende, erger nog het stroomverbruik neemt alleen maar toe en dat terwijl fossiele brandstoffen toch echt opraken en weinigen wachten op een herhaling van Fukushima.

Naarmate de discussies vorderen wordt steeds duidelijk dat het switchen van oude naar nieuwe stroomopwekking ook impliceert dat bestaande spelers andere rollen gaan vervullen en nieuwe spelers de markten zullen betreden. Precies op dat punt lijkt er een alleraardigste rol voor de it-sector in de volle omvang te zijn weggelegd. Dat komt met name omdat het aantal kleinere energieopwekkers en opslagsystemen de komende jaren flink zal gaan toenemen. De enorme hoeveelheid data die hierbij ‘vrijkomt’ en die nodig is om pieken en dalen te effenen, maar ook heel eenvoudig om te kunnen factureren, vraagt om hoogwaardige en vooral betrouwbare opslag en verwerking.

Hoe dit allemaal dient te worden gerealiseerd, daarover is het afgelopen jaar ook in Nederland al diverse keren op hoog niveau gesproken. De tijd dringt en daarom zal het komend jaar de druk verder toenemen. Een uitgelezen moment voor innovatieve bedrijven in vooral de datacentersector en voor bedrijven die weten hoe grote hoeveelheden data absoluut integer moeten worden verwerkt nu op die rijdende trein te springen en daarmee te profiteren van deze noodzakelijke trend.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.