Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

XS4ALL woedend over door BREIN aangepast vonnis

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 25 januari 2012 08:05 uur

Hoogst merkwaardig, zo noemt  XS4ALL het vonnis van de rechtbank dat Stichting BREIN op eigen initiatief heeft aangepast. Vier domeinnamen hoeven volgens de auteursrechtenorganisatie niet meer te worden geblokkeerd.

XS4ALL en Ziggo moeten volgens het vonnis van 11 januari met ingang van 1 februari de toegang tot The Pirate Bay blokkeren. Daarvoor zijn in het vonnis 24 url’s genoemd. Tot grote verbazing van XS4ALL heeft BREIN zelf het vonnis aangepast met een brief van een gerechtsdeurwaarder erbij (pdf).

Vier domeinnamen, te weten piratebay.no, www.piratebay.no, suprnova.com en www.suprnova.com, zijn geschrapt en hoeven volgens de auteursrechtenorganisatie niet meer te worden geblokkeerd.

Als begeleidende uitleg schrijft BREIN:  “Wij zijn van mening dat het in strijd zou zijn met de beslissing van de rechtbank om het vorenstaande bevel mede te doen uitstrekken tot deze vier (sub)domeinnamen, zodat deze hierboven zijn weggelaten, althans vervangen door “——–”.”

Willekeurig
BREIN heeft op eigen houtje een vonnis aanpast, concludeert XS4ALL. De organisatie lijkt de aanpassing van het vonnis bovendien volstrekt willekeurig te hebben gedaan, zo stelt XS4ALL.

Op een van de domeinen in de lijst worden educatieve filmpjes voor jongeren getoond, die site is daarom door BREIN uit het vonnis verwijderd.

Ook van van de drie IP-adressen die in het vonnis worden genoemd, lijken niets met de illegale activiteiten van de Pirate Bay te maken te hebben. Op eentje staat slechts het woordje ‘yeah’.

Yeah
Niels Huijbregts van XS4ALL reageert verbijsterd. “Het is nu al duidelijk hoe bizar dit vonnis is: er is geen enkele geldige reden om toegang tot het woord ‘yeah’ te verbieden. Eén woordje lijkt misschien onbenullig, maar dit is een zeer principiële zaak: het verbieden van onschuldige woorden is geen praktijk die je in een democratische rechtsstaat mag verwachten.”

Volgens de provider is er duidelijk sprake van censuur omdat BREIN kennelijk het vonnis zonder controle kan aanpassen en extra te blokkeren adressen kan toevoegen.

Misleidend
BREIN vindt echter dat XS4ALL bewust misleidende informatie verschaft. “Het vonnis betreft domeinnamen en IP-adressen waarop The Pirate Bay opereert. Als dat niet langer het geval is, dan vallen ze niet onder het vonnis. BREIN heeft XS4ALL en Ziggo dan ook bij betekening van het vonnis duidelijk gemaakt dat vier domeinnamen die na het vonnis gestopt zijn met naar The Pirate Bay te verwijzen niet geblokkeerd hoeven te worden.”

Oveirgens zal XS4ALL de adressen vanaf 1 februari wel gewoon blokkeren, zoals de rechter heeft bepaald. Ziggo start daar op 31 januari al mee.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?