Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Met cloud tot 80 procent besparen? (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 9 februari 2012 08:01 uur

Even een korte blik terug: hosting was ooit heel duur, kostte vele machines en kende een hoop variabele kosten die allemaal aan de klanten werden doorberekend. Daarvan profiteerden naast de hosters die de klant factureerden, datacenters omdat er meer rackspace nodig was en natuurlijk de hardwareleveranciers die maar al te graag ergens een pallet servers naar binnen schoven. Toen kwamen de eerste vormen van virtualisering en bleek je met slimme software en goed passen en meten enorm veel te kunnen besparen, zowel vierkante meters als ‘ijzer’.

Inmiddels zijn we weer een fase verder en bijna iedereen spreekt over cloud als de methode nog veel meer te kunnen bezuinigen. Nadrukkelijk is dat ook in het voordeel van de klant, die krijgt meer voor minder.

Waarvan de klant meer krijgt, daarover hoor je verschillende geluiden. Er zijn aanbieders die bij cloud vooral de inzetbaarheid, beschikbaarheid en schaalbaarheid van de geboden oplossingen onder de aandacht brengen. Anderen tonen prijslijsten die iets weg hebben van de gemiddelde supermarkt: nu nog beter en van – voor waarbij de oude prijzen zijn afgezet tegen de nieuwe prijzen. Het is niet vreemd dat over die twee verschillende benaderingen over besparingen vooral bij professionele inkopers tot de nodige argwaan leiden. Mocht je in die situatie belanden dan is onderstaande informatie wellicht handig:

In Groot Brittannië loopt op dit moment een breed programma voor het inkopen van clouddiensten door overheden. Voor de duidelijkheid, het gaat hierbij niet om een standaard dienstenpakket maar om de G-Cloud: G-Cloud [is a] government IT initiative that includes a shared application store, datacentre consolidation and a single secure network.

Deze bundeling van aanbod op het gebied van onder andere IaaS en SaaS wordt gevormd door letterlijk honderden ondernemers, groot en klein, die dit virtuele platform vullen waarop door de overheid goedgekeurde diensten over een beveiligd netwerk worden aangeboden.

Volgens Chris Chant de hoogst baas van dit G-Cloud programma lopen de besparingen voor overheden – de gebruikers dus – op tot 80 procent omdat de inkooptarieven scherp zijn door de aanbodbundeling en omdat er nooit meer hoeft te worden afgenomen dat nodig is over een periode die maximaal een jaar mag zijn.

80 procent? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar zolang er geen GovUnited vergelijkbare berichtgeving verschijnt zijn de woorden van Chant niet te betwisten. Daarmee is G-Cloud een interessante case om inkopers en potentiële klanten op te wijzen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!