Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Zonne-energie levert te weinig op voor datacenters’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 maart 2012 08:03 uur

Het rendement van zonne-energie voor het opwekken van elektriciteit voor datacenters wordt zwaar overschat. Soms kunnen hooguit de lampen in een datacenter op de geleverde zonne-energie branden.

Tot die conclusie komt James Hamilton, een vice-president bij Amazon, op een persoonlijk blog. Hij heeft onderzocht hoe het zit met de cijfers van enkele grote Amerikaanse datacenters bij het gebruik van zonnepanelen.

Het Facebook-datacenter in Prineville bijvoorbeeld heeft een vermogen 25 megawatt. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen die tezamen 100 kilowatt moeten kunnen leveren. “Maar  als dat zo is, levert dat slechts 0,4 procent van de energie van het datacenter”, redeneert Hamilton.

Maar zelfs dat wordt niet gehaald, zo stelt hij. ’s Nachts leveren zonnepanelen bijvoorbeeld geen energie en ook niet als het slecht weer is, wat in Oregon nog al eens het geval schijnt te zijn.

Het werkelijke rendement ligt dus nog lager. Met behulp van de solar power calculator zou de zonne-energieinstallatie van Facebook ongeveer 13,75 kilowatt opwekken, oftewel 0,055 procent van de totale energiebehoefte van het datacenter.

Kleine bijdrage
Bij het datacenter van Apple in Maiden is het iets beter gesteld. Dat datacenter heeft een geschat vermogen van 78 MW. De fabrikant van de iPad heeft bovenop het datacenter een zonne-installatie gebouwd voor 20 MW. Volgens berekeningen van Hamilton ligt het rendement rond de 16 procent, oftewel 3,2 MW.

Daarmee lijkt blijkt zonne-energie opnieuw slechts een kleine bijdrage te leveren aan de totale energiebehoefte. Om voldoende stroom uit de zonnestralen te krijgen, zouden de panelen op het iDatacenter bijna 25 keer zo groot moeten zijn, zo heeft Hamilton berekend. “De vraag dient zich dan op of zoveel ruimte wel vrijgemaakt kan worden voor een datacenter.”

Het gebruik van zonne-energie voor datacenters berust volgens Hamilton vooral op slechte ideeën en marketingverhalen.

ISPam.nl Job board

Peter, 26 maart 2012 11:44 am

En wat voor stroom gebruikt meneer James zelf? Kolen?

Alex Bik, 26 maart 2012 4:14 pm

Dit wisten we toch al lang? Er zijn twee redenen waarom je zonepanelen zou toepassen: Om geld te besparen en voor het milieu. Het eerste gaat hem niet worden, daar zijn PV cellen nog veel te duur voor en bovendien heeft het als bij-effect dat het stroomverbruik van het datacenter gaat fluctueren waardoor je bij je energieleverancier een veel minder goede prijs krijgt. Dus wat je aan de ene kant bespaart geef je aan de andere kant net zo hard weer uit. En qua mileubelasting komt er bij de productie van PV cellen al zoveel CO2 en andere schadelijke rommel in het milieu dat je dat tijdens de levensduur van de panelen niet meer goed gaat maken.

Maar goed, da's allebei al heel lang bekend. Ik vraag me af waarom dat nu ineens als nieuws gezien wordt.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?