Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview ICANN-topman: Internet had veiliger gekund

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 4 mei 2012 08:09 uur

Foto: Edwinf

De ICANN, de organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor de uitgifte van toplevel domeinen, is druk bezig met de opvolging van directeur Beckstrom, de invoering van nieuwe toplevel domeinen (TLD’s) en de uitrol van het beveiligde DNS-protocol DNSSEC. ‘Het internet van nu had veiliger gekund’, zegt ICANN-bestuursvoorzitter Steve Crocker in gesprek met ISPam.nl.

Volgens Crocker is het nog niet bekend wie ICANN-CEO Rod Beckstrom gaat opvolgen. Het ICANN-bestuur, dat op dit moment in Amsterdam bijeen is voor een interne vergadering, is in een ‘afrondende fase’ met mogelijke opvolgers.

Het contract van Rod Beckstrom loopt op 1 juli af. Vorig jaar gaf hij al aan dat hij zijn termijn niet wenst te verlengen. Volgens Crocker wordt er met een aantal kandidaten gesproken en volgt er zeer binnenkort een aankondiging van wie de nieuwe opvolger wordt.

Beckstrom gaf eerder deze week al aan dat de publicatie van alle nieuwe aangevraagde toplevel domeinen is uitgesteld. Deze werd op 30 april verwacht maar is uitgesteld wegens technische problemen met het beheerprogramma TLD Application System (TAS).

Volgens Crocker is het nog altijd onbekend wanneer het Application System voor het indienen van nieuwe generieke toplevel domeinnamen (gTLD’s) van de ICANN weer actief is.

“We zijn bijzonder voorzichtig met de gegevens in het systeem en proberen het weer werkend te krijgen. Als het zover is, zal het nog een kleine week live zijn voordat de inschrijving sluit.” Volgens Crocker is het nu nog onbekend wanneer het TLD Application System weer live zal zijn. Het systeem ging 12 april uit de lucht nadat een fout was ontdekt.

Beveiliging
Crocker is als internetdeskundige van het eerste uur nog betrokken geweest bij de oprichting van ARPANET, dat later de basis vormde van het huidige internet. “Het internet van nu had veiliger gekund”, erkent hij. “Bij het ontwerp van het netwerk hebben we ons te weinig geconcentreerd op de criminelen die uit zijn op je geld, maar meer op kinderachtige inbraken op websites.”

De grote fout in de infrastructuur zit ‘m volgens hem onder meer in identity management. Het gebruik van zoveel wachtwoorden op internet is vindt hij een grote vergissing. “Als mensen iets slecht kunnen onthouden, dan is dat wel een grote hoeveelheid verschillende wachtwoorden. Dat is een ontwerpfout geweest”, aldus Crocker.

Volgens hem gebeurt er wel steeds meer om internet veiliger te maken. Zo vindt Crocker de ontwikkelingen rondom DNSSEC hoopgevend.  “Het goede nieuws is dat de root ondertekend is. Maar er zijn nog twee struikelblokken”, vertelt Crocker. Eén is dat ondernemingen meer moeten doen met het ondertekenen van DNSSEC.  En daarnaast wordt DNSSEC-signatures nog te weinig gecontroleerd. “Je hebt natuurlijk weinig aan een signature, als je die niet controleert. Dat verkeert nog in een vroege fase.”

Ontwikkeling
Crocker is verbaasd over de snelle ontwikkeling die technologie heeft doorgemaakt. “Elke vijf jaar groeit technologie met een factor 10, volgens de Wet van Moore.” De komende jaren verwacht Crocker nog veel van de ontwikkeling van spraaktechnologie. “Een apparaat kan terug praten en reageren op wat mensen zeggen. Dat duurt misschien twee, vijf , tien of dertig jaar, maar het zal een enorme verandering betekenen”, voorspelt hij.

Pensioen
Overigens moet de inmiddels 67-jarige Crocker nog niet denken aan een leven als gepensioneerde. “Ik heb het geprobeerd, maar ik steek veel tijd in ICANN-bestuurszaken en ben daarnaast mede-eigenaar van het softwarebedrijf Shinkuro.”

ISPam.nl Job board

Marco, 4 mei 2012 5:58 pm

Leuk dat jullie Dr. Crocker gesproken hebben. Was dat gisteren, bij de opening van het nieuwe SIDN kantoor, waar hij samen met burgemeester Krikke van Arnhem de officiële openingshandeling verrichtte ?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!