Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wat als de overheid als klant wegvalt (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 7 juni 2012 08:01 uur

Begin mei werd in Den Haag een bijeenkomst georganiseerd voor de overheid over IPv6. Een onderwerp dat al langer op de agenda staat en een steeds hogere plek inneemt. Een groep van ruim 80 beleidsmedewerkers, IT beheerders en deskundigen – en uiteraard weer eens geen commerciële aanbieders in de zaal, met uitzondering van de spreker van XS4ALL – werden aan het begin op de hoogte gebracht van de stand van alle it-gerelateerde zaken bij de rijksoverheid.

Omdat IPv6 de hoofdmoot was van de bijeenkomst is er na deze brede update verder weinig aandacht besteed aan een aantal andere toch wel interessante ontwikkelingen bij de overheid. Zoals bekend is Den Haag voornemens flink te gaan snijden in de datacenters, maar ook op andere vlakken is die bezuinigingsdrift merkbaar. Het is daarbij niet uitsluitend snijden in de kosten dat met voor ogen heeft, ook is er een dringende behoefte de complexe it-structuur te vereenvoudigen. Dit moet namelijk leiden tot meer inzicht en een eenvoudiger te managen omgeving.

Specifiek rond dat onderwerp werd zijdelings verteld dat is besloten dat het aanvragen van domeinnamen door overheden ook alleen nog maar via een speciaal overheidsloket kan. Dat is een opvallende ontwikkeling, omdat met name lagere overheden in het verleden registraties en ook hosting via commerciële partijen lieten lopen. Als Den Haag nu voorschrijft dat alles via 1 rijksloket moet gaan lopen, is natuurlijk de volgende stap dat bestaande registraties worden overgeheveld en als we dan toch bezig zijn, dan ook maar de hosting zelf. Logisch stap omdat daarmee alle overheidsinformatie in de te bouwen rijkscloud kan worden ondergebracht waarmee het overzicht veel beter is dan de huidige situatie.

Zo worden de contouren zichtbaar van een grote en complexe klant die langzaam maar zeker een terugtrekkende beweging aan het maken is. Op uiterst begrijpelijke gronden overigens. Voor een hoop hosters en systeemaanbieders kan dit wel eens een flinke aderlating gaan worden, want landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden hebben nogal wat draaien links en rechts. Deze ontwikkeling valt ook niet tegen te houden want de politiek heeft dit besluit al lang geleden genomen, het is meer dat nu pas de consequenties zichtbaar worden.

Ook als het jouw onderneming niet raakt, dit bericht moet je wel aan het denken zetten. Nu is het de overheid, maar het kan evenzo gelden voor grote ondernemingen. Kortom de vraag luidt: wat zou jij doen als je vermoedt dat je omzet aan overheidsopdrachten (of grote commerciële organisaties) gevaar loopt? Ga je nog meer korting bieden of huilend verklaren dat je failliet gaat?

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!