Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuw groen datacenter in Zoetermeer opent deuren in zomer

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 6 juni 2012 08:06 uur

ColoCenter, een onderneming van de Arlan Groep, opent in de zomer de deuren van een nieuw datacenter in Zoetermeer. Volgens ColoCenter zelf het groenste datacenter van Nederland door gebruik te maken van een ‘extreem groen concept voor de koeling’.

ColoCenter maakt voor de koeling gebruik van DataCenterKoeling, een concept dat voor 96 procent is gebaseerd op koeling met gefilterde buitenlucht. Indien noodzakelijk wordt er nog gekoeld door middel van een koelblok. Het koelvermogen wordt door diverse ventilatoren verdeeld. Deze ventilatoren draaien op maximaal 50 procent van de capaciteit.

Fasering
Het nieuwe datacenter wordt in twee fases opgeleverd. Fase 1, dat in de zomer operationeel wordt, bevat een datazaal met ruimte voor 54 racks van 46U. Als deze eerste zaal voor driekwart in gebruik is, zal de tweede zaal worden ingericht. De totale capaciteit zal ongeveer 150 racks bevatten.

Arlan Groep richt zich met ColoCenter vooral op mkb-bedrijven in de regio’s Haaglanden en Rijnmond, met name ict-gerelateerd. ColoCenter noemt specifiek web- en gamehosters, clouddiensten en telefoonapplicaties.

ISPam.nl Job board

Ben, 6 juni 2012 11:29 am

Goed om te zien dat er locale datacenters worden gebouwd, maar ook heb ik zo mijn bedenkingen over het resultaat.

In Nederland worden zo verschrikkelijk veel datacenters uit de grond gestamd dat ik mij afvraag waar zij al deze servers vandaan willen gaan halen. Op de grote internationale partijen na zie ik op de locale markt niet de behoefte voor 10.000+ m2 datavloeren. Is er überhaupt wel een businessplan gemaakt?

De groei op de datacentermarkt die op dit moment plaats vindt is te danken aan multinationals en internationale partijen welke zijn of haar apparatuur willen plaatsen in Amsterdam, bijvoorbeeld een Equinix, Telecity of een Colt.

Echter de locale markt moet rekening houden met het feit dat ze vissen in een vijver waarbij de meeste vissen reeds een onderkomen hebben en niet snel willen gaan verhuizen. De partijen die wel willen investeren in een nieuwe locatie groeien gestaag.

Ik houd mijn hart vast, maar met de komst van tientallen nieuwe locale datacenters ben ik bang dat er een zeepbel ontstaat.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...