Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Apps en zoekmachines zijn goed voor groei domeinnamen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 12 juni 2012 08:04 uur

Het aantal domeinnamen zal de komende drie jaar met ongeveer hetzelfde tempo doorgroeien als in de afgelopen drie jaar. Die groei van 36 procent wordt vooral gestimuleerd door het gebruik van zoekmachines en apps.

Dat verwacht de Nederlandse registrars die hebben meegedaan aan het ‘Trends in internetgebruik’-onderzoek (pdf) dat in opdracht van de SIDN is uitgevoerd door Heliview Research & Consultancy.

Apps worden steeds belangrijker en daardoor verandert het internetgebruik van consumenten en bedrijven. Tweederde van de ondervraagde organisaties verwacht dat het groeiend gebruik van apps zal leiden tot een toename van het aantal domeinnamen.

Ook het hebben van een eigen website is belangrijker en wordt alleen maar belangrjiker, voorspellen de registrars. Daarmee ligt een positieve toekomst open voor de .nl-registry.

De SIDN verwacht in de toekomst voorlopig nog geen flinke daling in het aantal geregistreerde .nl-adressen. Tussen 2009 en nu is het gemiddeld aantal domeinnamen per registrar met 30 procent gestegen. Voor de komende drie jaar wordt nog een stijging van circa 36 procent verwacht.

Nu beheert een registrar gemiddeld 16.000 domeinnamen. Over drie jaar zal dat zijn toegenomen tot 22.000, zo is de verwachting. De groei in het aantal domeinnamen komt onder meer omdat bedrijven en instellingen meerdere adressen vastleggen voor verschillende bedrijfsactiviteiten. Ook worden veel domeinnamen geregistreerd ter ondersteuning van een marketingactie.

In tegenstelling tot wat registrars lijken te denken, vormt het beschermen van een merk of handelsnaam nauwelijks nog een reden om een domeinnaam aan te vragen.

Potentie
Volgens de onderzoekers zit er nog voldoende groeipotentie in het .nl-domein. Zo heeft op dit moment 21 procent van de huishoudens een .nl-domeinnaam. De groei komt vooral uit de groep van 5 procent nu nog  geen domeinaam heeft, maar wle van plan is er een aan te schaffen.

Ongebruikt
Overigens blijkt uit hetzelfde onderzoek dat ongeveer één op de drie domeinnamen in handen van bedrijven of instellingen, niet wordt gebruikt. Vooral in de industrie, detailhandel, financiële dienstverlening en transportsector komt dit relatief veel voor.

In de detailhandel en financiële dienstverlening wordt 40 procent van de domeinnamen niet gebruikt. In de bouwsector, zorg en groothandel ligt dit met 10 procent veel lager.

Vooral in grotere organisaties is het aandeel ongebruikte domeinnamen gemiddeld wat groter. Ook zijn er bedrijven en instellingen die hun pool aan domeinnamen hebben teruggebracht. Dit is vaak het gevolg van fusies, overnames en naamswijzigingen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...