Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Fascinatie IPv6 (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 28 juni 2012 08:01 uur

Al jaren volg ik met de nodige belangstelling de ontwikkelingen rond IPv6 in Nederland. Deels is dat pure noodzaak, want er komt een moment dat Nederland gebruik moet gaan maken van IPv6 omdat het aantal IPv4-adressen eindig is. De exacte status en omvang van deze uitdaging proberen te begrijpen, is geen simpele exercitie. Het is een uitdaging met een aantal onbekende factoren. Wanneer IPv4-adressen echt op zijn, daarover was bijvoorbeeld lange tijd veel onduidelijkheid.

Dat rond de invoering van IPv6 behoefte bestaat aan regie en sturing mag duidelijk zijn. Om die reden is er jaren geleden een IPv6 taskforce in het leven geroepen die partijen stimuleert na te denken over IPv6 en daarvoor activiteiten ontplooit. De bekendste daarvan is de IPv6 dag, die op 6 juni van dit jaar is gehouden en die deze keer de IPv6 launch heette. Een andere activiteit waarmee de IPv6 taskforce aan de weg timmerde, is de toekenning van de IPv6 award, een prijs die in 2009 nog is gewonnen door ISPam.

Maar of deze inspanningen nu blijvend hebben geleid tot een hogere awareness en readiness met betrekking tot IPv6 is een vraag waar ik het antwoord niet op weet. Aan de inzet zal het niet liggen. Wat mij wel aanleiding geeft voor enige zorg is het uitblijven van substantiële vraag uit de markt en gericht aanbod van leveranciers.

Met dat laatste wijs ik op het uitblijven van echte wervingsacties van hosters, accessproviders en hardware leveranciers. Naast XS4All is er bijvoorbeeld op dit moment geen accessprovider die klanten informeert over de mogelijkheden van IPv6 en het daarmee actief voor marketingdoeleinden inzet. Bij hosters zie ik het soms tussen de specs vermeld staan, soms ook gewoon niet.

Waarom is dat zo? Voor mij aanleiding bij een aantal partijen vragen uit te zetten over de ervaringen met IPv6. Wellicht kenmerkend voor het issue is dat alleen WideXS reageerde op mijn mail. Hoe dan ook, ik begrijp uit de antwoorden dat IPv6 bij de bestaande klanten van WideXS weinig leeft. Het komt voor dat een nieuwe klant speciaal voor WideXS kiest omdat men daar al langer ervaring heeft met IPv6 dienstverlening, maar dat zijn vooralsnog geen bijzonder grote aantallen.

Wat ik ook wilde weten is, wanneer men verwacht dat de vraag naar IPv6 echt zal exploderen. WideXS gaat er van uit dat daarvoor aan twee voorwaarden moet zijn voldaan: meer native IPv6 hard –en software en de echte versneller is als er in de thuissituaties massaal op IPv6 wordt overgestapt. Op dat laatste heeft een hostingprovider geen invloed, dat is echt zaak voor de accesspartijen. Op mijn vraag of switchen van IPv4 naar IPv6 voor een hoster moeilijk zal zijn volgde dan een bemoedigend antwoord: geen probleem, wij zijn er in ieder geval klaar voor.

De situatie die ik zo geschetst kreeg is er een van een complexe markt, waarbij de inspanning van een deel van de markt mij verbaast en tegenvalt. Een ander deel van de markt zit min of meer rustig achterover, heeft alles klaar staan en wacht op de vraag die moet gaan ontstaan. Een situatie die compleet anders is dan bijvoorbeeld de invoering van breedband internet of de invoering van de euro en mij mede daarom blijft fascineren.

Wido, 2 juli 2012 11:21 am

Wanneer gaat ISPam dan IPv6 doen?

Overigens is dit een kip-ei verhaal. De klant zal NOOIT op IPv6 vragen, zijn internet moet gewoon werken.

Facebook, YouTube, Google, allemaal consumenten sites die IPv6 doen. Als je bij klanten v6 aan zet gaat ineens 50% van hun internet verkeer IPv6 zijn (uit gaande van een gezin).

Dan is er ineens wel "vraag" vanuit de klant. Zonder het te weten gebruiken ze ineens IPv6.

Lakse houding van access providers. Ook ZeelandNet is hier zo ongelofelijk laks in.

Op een paar andere locaties hebben we XS4All, daar maken wij al dankbaar gebruik van hun native IPv6.

Rashid Niamat, 2 juli 2012 12:36 pm

@Wido,

Vanuit mijn ervaringen met migraties bij access ISP's kan ik me voorstellen dat consumentenproviders IPv6 lang voor zich uit schuiven. Maar me dunkt ook dat er een moment kan komen dat ze hals over kop overstappen- beter gezegd: IPv6 moeten gaan leveren - omdat er te lang gewacht is. Dan is er geen sprake meer van spontane marktvraag, maar van noodzaak. En volgens mij is er in die situatie een hoop dat stuk kan gaan: imago, reputatie, klanttevredenheid.

Wido, 2 juli 2012 1:05 pm

Ik kan het eigenlijk inmiddels niet meer begrijpen.

Access providers hebben nog steeds de houding: "Wij hebben genoeg IP's hoor, geen probleem!"

Alsof het internet na hun routers op houdt.... Dat lijken ze wel te denken.

NAT maakt al tijden meer kapot dan ons lief is op het internet, maar ook dat wordt vaak nog als de holy grail gezien door veel mensen. Superrrnat to the rescue?

Ik zal er in ieder geval geen traan om laten als een ISP in de grote problemen komt wanneer ze bij inschakeling van IPv6 op hun netwerk er grote problemen ontstaan. Dan hadden ze hier 3 jaar geleden maar eens over moeten nadenken.

Het is inmiddels 2012, nog een paar maanden en RIPE is door zijn IP's heen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.