Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloudsubsidie: zit de sector daar op te wachten? (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 5 juli 2012 08:01 uur

In Nederland bestaan volgens het ministerie van EL&I 9 topsectoren. Dat zijn sectoren waarin Nederland nu al uitblinkt en dat vooral moet blijven doen. Logisch dus dat bijvoorbeeld land- en tuinbouw op dit lijstje voorkomen. Internet is niet specifiek benoemd als topsector. Hierop was en is de nodige kritiek, want op die lijst staan betekent kans maken op o.a. subsidies voor onderzoek en exportbevordering.

Indirect speelt internet, via de topsector ‘Creatieve Industrie’ en omdat ict alle topsectoren ondersteunt, natuurlijk wel een belangrijke rol. Maar in tegenstelling tot de benoemde sectoren zijn er geen directe doelstellingen of subsidiepotjes.

Anders is het in het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft de regering vorige maand 4.5 miljoen pond extra gestopt in de Technology Strategy Board. TSB is een agentschap van het Britse ministerie van Handel en Innovatie en heeft als taak innovaties aan te zwengelen. Het aardige van de extra donatie is dat het specifiek bedoeld is om het gebruik van cloud computing te vergroten. Hiermee reageert London op een constatering eerder dit jaar door de minister van Handel Vince Cable die voor veel ophef heeft gezorgd: het land heeft geen focus op innovatieve sectoren en geen online-pareltjes ‘Despite fantastic SMEs, we have produced no Amazon, no Google and no Intel’ (bron).

TSB wil daar nu verandering in en stelt met prijsvragen en subsidies dus een paar miljoen ter beschikking. Speciaal bedoeld voor het MKB en daarbij de verplichting dat elk voorstel het gebruik van cloud stimuleert. London wil dat ‘the next web sensation such as Spotify or Salesforce.com’ in Groot-Brittannië wordt bedacht en uitgevoerd (bron).

Het bedrag is niet enorm groot, maar veel belangrijker lijkt mij de vraag: hoe groot is de kans dat vanuit Engeland een cloudbased techniek gaat komen die de wereld verandert. Mijn ervaring met baanbrekende Britse ict-uitvindingen zijn stoffig en veel meer dan een ZX80 kan ik niet zo snel verzinnen.

Nu de vraag: en Nederland dan? Hebben we in dit land – met alle internetconnectiviteit en toepassingen – behoefte aan subsidies voor het promoten van cloudgebruik. Of zie jij bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van subsidies om slimme, innovatieve toepassingen te verzinnen voor het bedrijf (of sector) waar je werkzaam bent?

(en als het antwoord op die vraag negatief is; waaraan heb je dan wel behoefte?)

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...