Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenters verlagen energiekosten dankzij truc

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 3 juli 2012 08:05 uur

In pogingen om de energiekosten te verlagen, zoeken sommige datacenters de grenzen op. Met trucs kunnen de energiekosten van het datacenter voor een klein beetje naar de klant worden verschoven.

Sommige datacenters verlagen bijvoorbeeld de luchtdruk in de cold corridors iets. Dat heeft Karel Haverkorn van Rijsewijk van het AgentschapNL tijdens het seminar Vrienden van het datacenter bevestigd.

Wat die datacenters doen, is ze verlagen de luchtdruk in de corridors iets met de koele lucht die van onderen wordt geblazen. Door die verlaagde druk gaan de ventilatoren van de servers harder draaien. Die servers gebruiken daardoor meer energie, maar dat valt onder de energiekosten van de klant en dus draait de klant op voor een dat deel van de energiekosten.

Volgens het AgentschapNL, dat verantwoordelijk is voor het toekennen van subsidie voor energiebesparende investeringen, worden deze methoden nu soms in de praktijk toegepast. “Er zijn zelfs partijen die bevestigen dat ze dit doen.” Haverkorn van Rijsewijk keurt deze methode om de energiekosten voor een datacenter te verlagen echter wel af.

Als het al bekend is dat een partij dit doet, is daar niet zoveel tegen te doen, erkent hij. “Een gemeente zou hiertegen kunnen optreden door de milieuvergunning te weigeren. Ook zouden gemeenten net die milieu-eisen kunnen stellen die nodig zijn om te voorkomen dat dit gebeurt.”

Het is overigens niet bekend hoeveel besparing dit kan opleveren voor datacenters.

J, 3 juli 2012 8:29 am

Er zijn ook datacenters die de koude corridor temperatuur richting 30 graden houden. Groen noemen ze dat dan. Ook dan verbruiken servers procenten meer stroom. Je kent vast wel die provider bij Amsterdam ..

Igor Ybema, 3 juli 2012 9:17 am

Dit slaat natuurlijk nergens op. Een ventilator in lage druk gebruik juist minder stroom omdat hij minder werk hoeft te verrichten en gaat daardoor sneller draaien.

De enige reden dat een ventilator sneller zou draaien en meer stroom zou gebruiken is als de druk gelijk blijft maar juist de temperatuur stijgt.

Ik vermoed dan ook dat de bron van dit artikel het fout heeft gegokt. Dat niet de druk omlaag is gebracht maar de temperatuur hoger is gezet, zoals ook in de eerste reactie al wordt verteld.

max, 3 juli 2012 9:27 am

Wat een lariekoek! Is het 1 april ofzo! :-)

Andre, 4 juli 2012 11:22 am

Igor,

In theorie klopt het wel degelijk. Wanneer je veel druk op de koude gang zet, stroom te lucht vanzelf via de weg van de minste weerstand naar de warme gang (= lagere druk). Dit houdt in dat zelfs wanneer de ventilatoren in servers uit zouden staan, er lucht door de servers heen stroomt.

Wanneer je dus minder druk op de koude gang zet, stroomt er minder lucht "vanzelf" door de servers en moeten de ventilatoren bij dezelfde temperatuur meer werk verrichten.

Marco, 5 juli 2012 8:41 am

Ashrae heeft daar een leuke stuk over geschreven. Niet alleen zullen fans iets harder gaan draaien, het lawaai wordt ook meer.

Dus Igor en Andre, temperatuur verhogen zal ervoor zorgen dat stroom voor datacenter minder wordt en klant meer. dus ook je PUE wordt dan lager. Druk verlagen is niet altijd verstandig, tot op zekere hoogte kun je dat toepassen, maar in de regel is 20 Pa de beste druk.

Sjoerd van Groning, 6 juli 2012 10:56 am

Datacenters moeten zeer goed opletten dat de druk in het koude pad niet te hoog wordt. Fans worden dan door het drukverschil aangedreven in plaats van dat ze energie kosten, leveren ze stroom terug aan het moederbord. Een gevaar bij een te hoge druk in het koude pad.

Hogere temperaturen in het koude pad zijn principieel zeer goed, maar je zal wel micromanagement moeten doen om hotspots te voorkomen. Servers kunnen prima tegen een inlet van 25 graden. Het zijn vaak de probleemgevallen zoals switches die door onjuiste airflow problemen veroorzaken. Af en toe een rondje en even voelen en meten met een temperatuurmeter is belangrijk. Had ik al blindplaten gezegd?

Het artikele had iets subtieler kunnen vermelden dat ze de overdruk die er altijd is in het koude pad iets lager houden en dus kosten bij klant neerleggen en betere PUE krijgen. Er is natuurlijk altijd een hogere druk in het koude pad dan in het warme pad.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.