Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Legacy systemen, risico en oplossing

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 6 september 2012 08:03 uur

In de beschrijving van de businesscase van Softlayer hier vorige week op ISPam.nl is het begrip legacy aan de orde gekomen. In het geval van Softlayer betekende dat, dat een nieuwe speler op de markt, die een nieuw DC betrekt geen oude hardware heeft en/of klanten die met oude hardware of applicaties het DC in willen. Daarmee hoeft men zich niet bezig te houden met het in de managen van legacy hardware en software.

Het was een van de weinige keren trouwens dat dit begrip zo duidelijk naar voren kwam tijdens een interview. De meeste hosters en DCs hebben altijd wel een of meerdere oudere systemen staan, maar ze zullen er niet snel over beginnen. Het zijn systemen die vooral met rust gelaten worden en in de regel trouwens een interessant deel van de omzet opleveren.

Toch is het goed wat vaker stil te staan bij de verschijnselen die te koppelen zijn aan legacy. Denk hier bij aan de begrippen verouderd, hoger stroomverbruik, kwetsbaarheid, bijzonder onderhoud en extra kennis. Al snel wordt dan, zelfs voor buitenstaanders, duidelijk waarom legacy een begrip is met een negatieve lading. Insiders weten inmiddels ook dat oud en verouderd de grotere showstoppers zijn voor migraties naar nieuwere omgevingen. In de meeste rapporten die de toekomst van cloud beschrijven is het begrip legacy daarom ook tenminste een disclaimer of voetnoot waard.

Leveranciers van cloudtoepassingen hebben die showstopper uiteraard wel tijdig gesignaleerd en zijn inmiddels in staat voor de meest voorkomende situaties een oplossing te bieden. De factoren mens en kennis vallen echter in de regel onvermijdelijk buiten de scope van menig hardware leverancier. Een vervelende constatering, want om een migratie van legacy systemen goed te kunnen uitvoeren is ook de migratie – beter gezegd vertaling – van de oude kennis naar de nieuwe omgeving van groot belang.

Daar doemt helaas een ander probleem op. De kennis van oudere systemen is vaak beperkt aanwezig binnen organisaties. Of het gaat om profit of overheid, er zijn genoeg voorbeelden van systemen die nog steeds draaien, maar waarvan de beheerder allang is gepensioneerd of vertrokken. Als er al documentatie voorhanden is, dan wil dat niet zeggen dat deze ook bruikbaar is. Hierbij wordt voor de goede orde nog opgemerkt dat de eigendomsvraag (wie heeft die server en applicaties ooit betaald?) in de praktijk een additionele lastige factor kan zijn. Onder de streep levert dat tal van situaties op waarbij een migratie naar een (voor hoster, DC, klant én eindgebruikers) betere omgeving eenvoudigweg niet kan worden gerealiseerd, tenzij er ruime budgetten zijn, hetgeen op dit moment steeds minder voorkomt. Hierdoor is er in de hele sector sprake van het in stand te houden van een vaste kern van legacy omgevingen.

Hoe lang dit goed kan gaan is vraag nummer één. Vraag twee is hoe voorkomen we dat deze vaste kern van legacy omgevingen niet verder toeneemt? Het antwoord op die eerste vraag is onbekend. Een antwoord op de tweede vraag is wel te geven. Hosters en DC’s dienen vaker klanten objectief te informeren over de noodzaak en voordelen van toekomstige migratie trajecten en daar nu al rekening mee te houden. Mits op een juiste wijze aangesproken, zal de klant begrijpen dat er een moment komt dat vervanging nodig is.

Is dat zo’n vreemd voorstel? Absoluut niet, elke garagist zal je vertellen dat je over zoveel tijd aan nieuwe banden toe bent. Dus kijk goed naar dat soort communicatie, combineer dat met het prettige verschijnsel “more for less” en wijs naar voorbeelden van het uitfaseren van legacy in de gewone wereld (gloeilampen is een actuele case). Zo begrijpt je klant waarom ook hij baat heeft bij het indammen en afbouwen van legacy toepassingen.

(afbeelding is afkomstig van de Wiki; de foto is gemaakt door Huhu_Uet)

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...