Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Uiteenlopende reacties op internetconsultatie TLDs

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 13 september 2012 08:02 uur

Enkele weken geleden heeft het ministerie van EL&I aangekondigd een publieke consultatie te houden. Het ministerie wil van zo veel mogelijk Nederlandse bedrijven en particulieren input ontvangen, zodat het een standpunt kan innemen bij de komende ICANN-sessies waar verruiming van de TLD-structuur op de agenda staat.

Een onderwerp waar uiteraard hosters zich direct voor zullen interesseren, want domeinnamen is hoe dan ook een van de hoekstenen van je business. Dus dat EL&I veel input uit die hoek kunnen verwachten lijkt logisch. Daarnaast zijn er, zoals altijd, juristen die zich met dit soort onderwerpen bemoeien. Vooral merken- en octrooibureaus hebben vast wel een standpunt over deze materie.

Maar verder? Wie voelt zich nu aangesproken door de oproep van de minister (die trouwens heel joviaal de ‘jij-vorm’ in zijn tweets hierover gebruikte)? De oproep is behalve via Twitter ook via de traditionele pers verspreid, dus je zou verwachten dat een grotere groep dan de boven genoemde ‘usual suspects’ er iets van hebben meegekregen.

ISPam.nl heeft de proef op de som genomen en bij een aantal willekeurig gekozen internetgebruikers uit profit en non-profit de vraag voorgelegd of ze van de consultatie hebben gehoord, wat ze van het idee vinden en wat hun mening over de verruiming van TLD’s is.

Tot onze verbazing bleek een groot deel van de benaderde partijen niet op de hoogte te zijn van de consultatie. Of dit komt doordat de aankondiging tijdens de vakantie werd gedaan is niet duidelijk geworden. Doorvragen naar de bereidheid een bijdrage te leveren aan de kennisuitwisseling bleek dat de animo hiervoor niet bijzonder hoog was. Geen tijd voor, er wordt toch niet geluisterd, de opzet spreekt mij niet aan kwamen als reacties terug.

Bijzonder, want alle gevraagde partijen hebben letterlijk te maken met internet, van hosting, via access, publishing en security. Opvallend genoeg liet zich met sturende vragen wel peilen waarover men dan wel in online gesprek wilde komen met de overheid (lees: EL&I). Dat bleken onderwerpen te zijn als alle content van een bepaald type expliciet via een beperkt aantal TLD’s laten lopen. Vanuit de optiek van een netwerkbeheerder die ook toegang moet controleren een begrijpelijke insteek. Maar hier is deze consultatie dus totaal niet voor bedoeld en ook het aanstaande domeindebat niet (twee zaken die door meerdere ondervraagden werden verwisseld). Op basis van bovenstaande ga je je toch ernstig afvragen of EL&I de consultatie op de juiste wijze onder de aandacht van de stakeholders heeft gebracht en of alle stakeholders wel bekend zijn bij het ministerie.

Een opvallende reactie kregen we terug uit de beveiligingshoek. Eentje die getuigde van een forse dosis realiteitszin of scepsis: ja leuk hoor zo’n consultatie maar wat denkt Nederland hier nou te kunnen uitmaken? En vrijwel naadloos ging die vraag over in de opmerking dat alleen al kijkend naar typosquatting vanuit security overwegingen meer TLD’s niet per se een lovenswaardige ontwikkeling is. Een argument ook al te horen was bij de IE-juristen.

Bovenstaande reacties staken daarmee scherp af tegen bijvoorbeeld het antwoord dat we van Sebastiaan Assink van Oxilion kregen. Oxilion doet mee met de consultatie, ‘omdat we als top100-registrar van SIDN in ons dagelijkse werk veel te maken hebben met domeinnamen en de ontwikkelingen op dit gebied’. Daarnaast voorziet men dat nieuwe TLDs impact gaan hebben op de Nederlandse internetbusiness. Dat is natuurlijk precies wat EL&I hoopt te horen als motivatie van marktpartijen.

Maar uit het antwoord van Oxilion bleek ook nog iets anders, namelijk interesse: ‘maar [we] zijn ook erg benieuwd naar de opinie van onze concullega’s’. En dat laatste, dat is iets dat ook ISPam graag wil weten.

Dus: doe jij zelf mee aan die consultatie en waarom?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.