Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsofts nieuwe datacenters hebben minder dorst

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 september 2012 08:05 uur

Facebook kreeg al de nodige aandacht toen het bedrijf de Water Usage Effeciency (WUE) van zijn datacenters bekendmaakte. Ook Microsoft is druk bezig om het waterverbruik in datacenters te reduceren.

Water wordt doorgaans gebruikt in de koelsystemen van datacenters. Microsoft is nu in vier datacenters (in Ierland en de Amerikaanse staten Iowa, Virginia en Washington) gestart met een concept waarbij slechts 1 tot 3 procent wordt gebruikt van de hoeveelheid water die normaal in een datacenter nodig is. Dat schrijft Brian Janous, utility architect bij het Data Center Advanced Development-team bij Microsoft.

In de nieuwe systemen waarmee de vier datacenters werken, is de enige vorm van het verlies van water via verdamping, aldus Janous. Hierdoor vindt er geen verspilling van water plaats.

Bij een normaal 20 MW datacenter is ongeveer een kwart van al het benodigde water uiteindelijk afvalwater. Ouderwetse datacenters die met airconditioning units worden gekoeld kunnen jaarlijks ongeveer 45 miljoen liter water verbruiken waarvan ruim 11 miljoen liter water als afvalwater naar buiten gaat. Bij de vier luchtgekoelde datacenters van Microsoft  zou jaarlijks iets minder dan één miljoen liter water nodig zijn. En bovendien wordt er geen afvalwater geproduceerd omdat het enige water dat verdwijnt, verdampt.

Of Microsoft hiermee vooruitlopend is op andere datacenters, is moeilijk te bepalen, stelt Green Datacenter News. “Het onderstreept alleen het feit dat ook het waterverbruik in datacenter een belangrijk thema is”, aldus de site.

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!