Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN: Vervangen 5 van de 7 leden Raad van Toezicht geen probleem

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 november 2012 08:10 uur

De samenstelling van de Raad van Toezicht van de SIDN zal er over anderhalf jaar compleet anders uitzien. De derde termijn van vijf van de zeven RvT-leden loopt binnen deze termijn af. Ze kunnen dan niet nogmaals herbenoemd worden. In een reactie tegenover ISPam.nl geeft de SIDN aan geen beren op de weg te zien bij het vervullen van deze posities in de RvT.

Volgens SIDN-woordvoerder Lycke Hoogeveen heeft de organisatie speciale maatregelen genomen en is men er wel mee bezig. Het stond ook op de agenda van de vergadering van de RvT van afgelopen september. Het is vooral een kwestie van in het eigen netwerk rondkijken om de juiste personen te vinden die aan de profielschets voldoen en passen binnen de RvT.

Problemen bij het vinden van nieuwe leden voor de RvT verwacht de SIDN ook niet. In een land als Nederland dat zo’n goed ontwikkelde internetinfrastructuur en sector heeft, zal dat vast geen probleem zijn, stelt Hoogeveen.

Door het feit dat RvT-leden Fred Eisner en Michiel Westermann aftreden in maart 2013 en een jaar later in maart 2014 ook voorzitter Eddy Schuyer en leden Christiaan van der Valk en Erik Huizer volgen, verwacht Hoogeveen geen organisatorische problemen. Daarvoor is de rol van de RvT als toezichthouder te beperkt, stelt ze.

Erik Logtenberg, voorzitter van de Vereniging van Registrars (VvR), denkt dat het vinden van een of meerdere leden voor de RvT die onafhankelijk zijn en beschikken over voldoende expertise van de branche nog eens heel lastig kan worden. Een goede jurist, econoom of politiek zwaargewicht vinden, is niet zo moeilijk, maar de combinatie van onafhankelijkheid en kennis van de markt is een behoorlijke uitdaging om zo iemand te vinden.

Onafhankelijkheid en kennis
Eerder heeft de VvR gebruik gemaakt van het recht om één lid voor te dragen en dat is Willem van Waveren geworden, die als bestuursadviseur ook betrokken was bij de oprichting van de vereniging en nu ook daadwerkelijk als lid van de RvT benoemd is. Aan de ene kant was het lastig om iemand te vinden die de combinatie van onafhankelijkheid en kennis van de markt had. Aan de andere kant had dat er ook mee te maken dat een ervaren toezichthouder met een economische achtergrond een goede aanvulling voor de RvT was.

Op de vraag of de VvR een rol heeft bij het vinden van leden van de RvT, geeft Logtenberg aan dat de VvR één lid heeft voor mogen dragen en nu dat gebeurd is, de VvR heeft gekregen wat afgesproken was. Aan de andere kant zal de VvR met de SIDN meedenken als er een beroep op de vereniging wordt gedaan. Al is het de uiteindelijke de verantwoordelijkheid van de SIDN om een onafhankelijk lid te vinden die ook voldoende kennis van de markt heeft.

Het is ook niet onmogelijk om een van de leden uit de initiatiefgroep die tot de VvR heeft geleid of een van de SIDN-registrars te benoemen. Al is daar dan wel conform de statuten dispensatie voor nodig. Logtenberg vindt dat echter niet wenselijk omdat alle betrokkenen midden in de markt staan en daardoor niet onafhankelijk zijn, terwijl de onafhankelijkheid van de RvT juist belangrijk is.

ISPam.nl verwacht dat wanneer de eerste twee leden van de RvT in maart 2013 aftreden er meer duidelijkheid zal zijn over de invulling van de posities in de RvT. Al zou de benoeming van een lid met zicht op het registrarveld ook nog tot 2014 op zich kunnen laten wachten, gezien Erik Huizer, die van alle leden het dichtste op het deelnemersveld zit, dan pas afscheid neemt van de RvT van de SIDN.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?