Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wie pakt de kansen in de Chinese cloud?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 7 november 2012 15:13 uur

Microsoft kondigde eind vorige week aan haar cloudoplossing Azure naar China te brengen. Het bedrijf tekende een zogeheten Memorandum of Understanding met de stad Shanghai en met 21Vianet dat namens Microsoft licenties mag gaan verkopen. Azure zal geleverd worden vanuit lokale datacenters. Ook SaaS-oplossing Office365 wordt voor de Chinese markt beschikbaar gemaakt vanuit de bestaande Microsoft-datacenters in Singapore en Hong Kong.  Shanghai is de eerste stad in China die Azure en Office365 op grote schaal gaat invoeren voor de ambtenaren in de stad.

Microsoft kondigde in september al aan deze stap te gaan zetten: multi-tenant oplossingen in public en private cloud-omgevingen voor de Chinese markt. Want: China is nagenoeg onontgonnen terrein, met een waanzinnig business potentieel. En met een karrenvracht aan goed opgeleid personeel om de hoek. Niet voor niets pompte Microsoft al miljoenen dollars in China: een bescheiden voorinvestering als je dat afzet tegen de beoogde rendementen. Want Gates cum suis zijn vastbesloten de cloud leader te worden in China.


Ja. Het business potentieel is er ontegenzeggelijk. Ook Nederlandse providers zouden prima zaken kunnen doen in het land. Technisch is er vrijwel geen belemmering. Equinix heeft al datacenters in Shanghai, inclusief International Business Exchange (IBX). Dat het Shanghai heeft gekozen als vestigingsplaats is niet meer dan logisch. De stad heeft 23 miljoen inwoners en is bovendien het financiële hart van China. Hier wordt het geld verdiend. Ander groot voordeel: Shanghai heeft twee internet exchanges met de Shanghai City Exchange en de Shanghai Internet Exchange Center. Overigens heeft Equinix ook een internet exchange in het land, via Hong Kong. China is al lang geen geïsoleerd land meer. Zeker niet vanaf het internet.

Patriot Act
Er liggen zeker kansen, stelt ook Lennard Zwart van CloudVPS. “Zeker omdat Chinesen waarschijnlijk liever gevoelige data bij Europeanen onderbrengen dan bij Amerikanen, omdat de Amerikaanse overheid er anders bij kan.” En daar kon Zwart wel eens een ijzersterk argument in handen hebben. Veel Amerikaanser dan Microsoft gaat het immers niet worden. De Amerikaanse overheid mag data opvragen op cloudservers van Amerikaanse bedrijven of bedrijven die een vestiging hebben in de VS, een uitvloeisel van de Patriot Act. Zwart denkt dat er een gerede angst zal bestaan bij Chinese organisaties, inclusief de overheid, dat Amerikaanse rechercheurs dan ook bij Chinese data kunnen.

Maar wat als de Chinese overheid data op Nederlandse servers in beslag wil nemen of maatregelen nemen tegen Chinese vestigingen van bedrijven die niet mee willen werken aan onderzoeken waarbij data op cloudservers wordt meegenomen? “Dit doen de Amerikanen al en het is zeker niet onmogelijk dat de Chinezen op gegeven moment de zelfde benadering gaan kiezen”, stelt Zwart. Volgens hem is dat een risico waar Nederlandse providers goed naar moeten kijken, voordat ze de stap zetten in de Chinese markt.

Kroes
“Het zijn spannende ontwikkelingen die wij op de voet volgen”, meldt Simon Besteman van ISPConnect. “Mogelijkheden zullen er zeker zijn. Wij hebben echter nog geen signalen vanuit de achterban gekregen dat onze leden actief de Chinese markt op gaan.”  Besteman bevestigt daarmee het algemene beeld: de Europese in het algemeen en Nederlandse providers en technologiebedrijven in het bijzonder, kijken nog maar spaarzaam naar China. De focus ligt op Europa. Niet verwonderlijk als je eurocommissaris Neelie Kroes laat optekenen dat er nog voor 160 miljard aan cloud valt te verdienen op ons continent. Daarmee doelde ze overigens, blijkens de beleidsstukken, ook vooral op de potentiële besparingen die bedrijven kunnen halen door ICT uit te besteden richting vooral public cloud. Volgens Gartner hebben bedrijven daar voorlopig de handen vol aan: hoe pas je de bestaande IT in binnen cloudstructuren? Daarvoor hebben die ondernemingen de expertise nodig van cloudproviders en daarmee kunnen ze wel eens een rem trekken op de groei van uitgerekend die providers. Zeker op de internationale groei.

Gartner
Dat is precies waar Microsoft geen last van heeft. Als softwaregrootmacht kunnen zij zich op diverse fronten richten. Het is dan ook opmerkelijk dat Peter Sondergaard van Gartner zich afgelopen maandag tijdens de opening van ITXPO in Barcelona richtte op de grote softwarebedrijven. Die bedrijven konden wel eens de rem worden op de mogelijkheden van organisaties om in te spelen van veranderingen. Waarmee hij dan weer met name op de cloud doelde. Grote partijen noemde Sondergaard bij naam: Cisco, HP en Microsoft. Ondernemingen moesten zich maar eens afvragen of dat wel de juiste partijen zijn om in de toekomst zaken mee te doen.

Maar het is juist de koudwatervrees van grote bedrijven die een rem op de ontwikkeling van technologiebedrijven trekt. Niet andersom. Bedrijven zouden een enorme stimulans kunnen geven aan het doorontwikkelen van cloudtechnonologie door over de drempel te stappen en hun IT naar de cloud te brengen. Dan krijgen die technolgiebedrijven ook de mogelijkheid om buiten Europa te kijken en echt te groeien.  Anders missen veel bedrijven ook deze boot en is Microsoft andermaal de ‘leading wave’.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...