Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Intel presenteert extreem energiezuinige Atom S1200

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 12 december 2012 13:00 uur

Meer processing power per vierkante meter en tot de helft minder stroomverbruik. Dat moet hosters als muziek in de oren klinken. De onthulling van de Atom S1200-chip is daarom wellicht bijzonder goed nieuws. Intel presenteerde de nieuwe loot aan de Atom-stam gisteren: een 64-bit system-on-chip (SOC), specifiek bedoeld voor de hosting- en datacentermarkt.

Datacenters en hosters zijn wereldwijd op zoek naar methoden om het stroomverbruik terug te dringen. De opmars van low-power chips – zoals de Atom en ARM-chips die in diverse smartphones en tablets worden gebruikt – in de servermarkt is een logisch uitvloeisel. Intel kondigde naast de S1200 – verkrijgbaar voor 54 dollar bij afname van duizend stuks – ook aan in 2013 te komen met de Avoton die nog zuiniger worden dan deze nieuwe Atom.

Intel belooft enorme prestaties van de S1200. Het moet daarmee mogelijk zijn om tot duizend cores in een standaard rack te stoppen. De specificaties zijn in elk geval indrukwekkend: de S1200 telt twee fysieke cores voor 64-bits systemen, hyperthreading naar vier quadcores, een memory controller die tot 8Gb aan DDR3-geheugen ondersteunt en ECC-correctie. De S1200-stack zal worden geleverd met kloksnelheden tussen 1,6Ghz tot 2.0Ghz.

De nieuwe Atom werd uitvoerig getest door HP, onder meer bij LeaseWeb waar een HP Gemini beta-systeem werd uitgerust met de S1200. Maar ook andere hardwarefabrikanten zoals het Chinese Huawei hebben systemen al getest met de S1200. Met goed resultaat en enthousiaste reacties: vooral omdat de nieuwe chip maar 6 watt aan stroom verbruikt. De versie met 2.0Ghz zal tot 8,5 watt verstoken. Dat betekent dat datacenters meer rekenkracht kunnen krijgen, maar tegelijkertijd hun energiebehoefte flink kunnen reduceren.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...