Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stroomstoring in het Concepts ICT datacentrum

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 oktober 2006 11:30 uur

Opnieuw heeft er een stroomstoring plaatsgevonden in een datacentrum. Dit keer was het Concepts ICT in Breda waar de stroomvoorziening uitviel.

De stroom viel uit nadat de stroomtoevoer van Essent was uitgevallen. Tegenover Webwereld zegt Joost Hermanns, directeur van Concepts ICT hierover:

Rond half vier is de stroom er enkele seconden volledig afgeweest. Hierna trad er een spanningsverschil op in de stroomtoevoer. Dit zorgde voor problemen in ons datacenter. Na een goed uur waren alle problemen weer verholpen. We gaan nu onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe we herhaling kunnen voorkomen.

Daarnaast benadrukt Hermanns ook dat de problemen zich enkel voordeden bij één stroomgroep en dus maar een beperkt deel van het datacentrum getroffen was.

Toen laatst de stroom in een deel van We Dare uitviel vroeg ik me al af, hoe het komt dat ineens bij zoveel datacentra in korte tijd er stroomstoringen zijn.

Nu we aan het lijstje van TelecityRedbus 3, EasyNet, We Dare ook Concepts ICT toevoegen. Opnieuw de vraag: Heeft iemand een vermoeden wat er aan de hand is bij de datacentra?

ISPam.nl Job board

Keenondots, 16 oktober 2006 11:35 am

> Heeft iemand een vermoeden wat er aan
> de hand is bij de datacentra?
Er wordt niet live getest?

Frank, 16 oktober 2006 12:32 pm

Veel datacentra zijn niet gebouwd op het huidige stroomverbruik. De UPS-en, gensets, PDUs enz zijn niet uitgebreid als dat nodig was. Recente servers trekken immers 3 maal zoveel stroom als drie jaar terug. Toen vulde je zonder veel probleem een 42U rackje met 10A. Nu kan je in diezelfde 10A nog een 7-tal servers plaaten.

In Belgie is 75-80 eur per A per maand een normale prijs voor stroom in een datacentra dat wel al de uitbreidingen voor stroom gedaan heeft (let wel, dit is inclusief koeling, dieselgeneratoren, ups-en, A+B feed, ...). Je betaalt hier in een DC voor de stroom die je verbruikt. De prijs van je oppervlakte is verwaarloosbaar tov je stroomkosten.

Zie ook mijn Barcamp presentatie van enkele weken terug: http://www.bluemonday.be/entry/81/barcamp_presentation_ecoawareness

Vincent, 17 oktober 2006 1:55 pm

Wat er aan de hand is, is duidelijk. De DC's zijn berekend op 4U kasten die een half ampere gebruikten. Tegenwoordig zitten er echte stroomvreters in 1U waarmee een compleet rack veel meer stroom verbruikt. Daar zijn de UPS-en niet op berekend. De DC uitbaters zijn te beroerd om flink te investeren in nieuwe UPS-en, mede omdat ze dan de prijzen moeten laten stijgen. En stroomprijzen doen stijgen, dat kan niet meer omdat ze dat kunstje al hebben gedaan...

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?