Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloudcomputing + Eigen servers = Cloudbursting

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 4 september 2008 08:02 uur

Cloudcomputing, waarbij processen niet langer worden uitgevoerd door één computer maar door een netwerk van computers “de cloud” met schijnbaar oneindige capaciteit is in opkomst. Echter is niet iedereen even happig om de systemen die in eigen beheer, in eigen huis, in te wisselen voor de rekencapaciteit in de cloud. Dat is ook niet zo raar, want ook al is de capaciteit van clouds zo goed als oneindig, door volledig over te schakelen op cloudcomputing ben je ook volledig afhankelijk van het goed functioneren er van.

Er zijn dus twee groepen mensen, één die met beide benen op de cloudcomputing boot springen en een andere meer conservatieve groep die scepsischer zijn. Jeff Barr, Web Services evangelist van Amazon, schrijft op de Amazon AWS blog dat er ook voor de laatste groep een mogelijkheid is om te profiteren van de mogelijkheid van cloudcomputing.

De oplossing is simpel, een combinatie van cloudcomputing + eigen servers dat Barr tot Cloudbursting heeft gedoopt. Een goed voorbeeld hiervan noemt Barr een oplossing die Thomas Brox Røst van de website Eventseer.net heeft gemaakt. Zijn probleem was dat zijn server de alsmaar toenemende hoeveelheid bezoekers op zijn site nauwelijks aankon en daardoor zijn website telkens langzamer werd.

Een oplossing vond Brox Røst in het omzetten van zijn 600.000 artikelen naar statische pagina’s. Het nadeel hiervan was echter dat zijn eigen server daar 7 dagen mee bezig was en het kwam de performance van zijn al veel te druk bezochte server ook niet bepaald ten goede.

Ook daar had Brox Røst een oplossing voor, op het Amazon EC2 cloud platform bouwde hij zijn platform na en zijn volledige database kopieerde hij naar de Amazon S3 (Simple Storage Service) en liet 25 verschillende Amazon EC2 ‘servers’ het omzetten van de artikelen naar statische pagina’s uitvoeren en die doen dat in 5 uur in plaats van 7 dagen. De kosten: $12.50 (één EC2 server kost $0.10 per uur, dat keer 25 servers keer 5 uur). Om de artikelen up to date te houden worden nieuwe artikelen aan een wachtrij toegevoegd en twee maal per dag via het EC2 platform opnieuw naar statische pagina’s omgezet.

Door deze oplossing kan de website van Brox Røst de almaar toenemende hoeveelheid bezoekers met gemak aan, terwijl het hem minder kost dan een biertje in zijn land (Noorwegen). Dit is inderdaad een prachtige oplossing met behulp van Cloudbursting.

AlexanderOnline, 4 september 2008 2:07 pm

Nooit geweten dat je dus ook voor vrij kleine taken gebruik kan maken van die Amazone services. Ik dacht altijd dat dat om echt grote bedragen ging, contracten, etc, dus voor grote bedrijven. Tof om te weten.

Dre, 4 september 2008 5:24 pm

Iets wat je altijd in gedachte moet houden is dat Amazone (google, etc..) de meerderheid van hun servers in de USA hebben. Dit betekent dat ze moeten voldoen aan de Patriot Act. Wat betekent dat de FBI, CIA, etc het recht hebben om de data op deze servers te bekijken... Afhankelijk van je business of opdrachtgever kan dit een 'probleem' zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.