Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stroomstoring in het XS4ALL datacentrum

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 17 oktober 2006 20:22 uur

Rond 16:00 vanmiddag was er een stroomstoring in het XS4ALL datacentrum in Amsterdam. In een verklaring die zojuist door XS4ALL online geplaatst is, zou het gaan om een stroomonderbreking van één seconde tijdens onderhoud aan de dieselgeneratoren.

Wat de stroomstoring helemaal vervelend maakte, is dat deze exact op het moment plaats vond op het moment de Stemwijzer voor de aankomende Tweede Kamer verkiezingen werd gepresenteerd. Gezien de servers van de Stemwijzer in het XS4ALL datacentrum waren geplaatst, hadden deze ook last van de stroomstoring met tot gevolg dat de Stemwijzer niet (goed) functioneerde toen een aantal lijsttrekkers deze uitprobeerden.

Overigens is dit de vijfde stroomstoring in een datacentrum oprij binnen één maand tijd. Ik vind het compleet bizar, dat binnen zo’n korte tijd nu alweer de vijfde stroomstoring in een datacentrum heeft plaats gevonden. Je begint je bijna af te vragen in welk datacentrum de volgende stroomstoring zal plaatsvinden. Anderzijds denk ik ook dat dit een belangrijke waarschuwing en les moet zijn, voor zowel alle datacentra als de afnemers.

Om continuiteit te kunnen garanderen moet er geinvesteerd worden in datacentrum infrastructuur én om te kunnen investeren moet daarvoor geld zijn. Met de huidige lage prijzen is daar nauwelijks marge voor en wordt wat er nu is opverbruikt zonder dat daar vernieuwing tegenover staat. Daarom moeten de prijzen mijnziens omhoog, zodat dat investeren in datacentra infrastructuur weer mogelijk wordt!

Laten we daarnaast hopen dat het lijstje van TelecityRedbus 3, EasyNet, We Dare, Concepts ICT en XS4ALL niet verder hoeft te worden aangevult en dat dit de laatste stroomstoring in een datacentrum is (in iedergeval) dit jaar. Al hou ik op dat gebied mijn hart vast.

Wat denken jullie dat ons nog staat te wachten wat betreft stroomstoringen in datacentra?

ISPam.nl Job board

H.A. Kampvuur, 17 oktober 2006 10:43 pm

Goed punt over continuiteit. Zonder geld geen upgrades, zonder upgrades geen geld. Interessante kwestie....

Het is natuurlijk onbevestigd, maar easynet schijnt op springen te staan. Er is geen kilowatt extra te krijgen. Op wht wordt ook geschreven over verkeerde zekeringen op verschillende plekken. Wie weet hoe de rest van dat datacenter ingericht is. Wie weet meer?

Nijman, 17 oktober 2006 10:50 pm

Bij de eindgebruiker is de ellende begonnen, hosting moet het liefst supergoedkoop. Waarom, niet omdat de klanten her vragen puur concurrentie overwegingen. Bedrijven betalen vaak maar 1% van hun communicatiebudget aan hosting. De datacenters dachten aan de snel groeiende low-budget groep te kunnen verdienen en boden voor weinig geld veel te veel aan onder het motto ach het zal wel loslopen.
Nu zit iedereen in de zooi. Ik kan niet wachten tot de prijzen omhoog moeten. Vallen er flink wat partijen af en wordt de hostingmarkt een stuk transparanter.

Erik, 23 oktober 2006 2:57 pm

Precies, bedrijven en particulieren steunen steeds zwaarder op hun email en website, maar het mag vooral niks kosten!

Te begrijpen vanuit de consument, maar dat grote bedrijven als datacentra daar (blijkbaar) hun businessplan op aanpassen is natuurlijk te gek voor woorden.

 • Pingback: Laks » ISPx.nl

 • Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

  De jaarcijfers bekeken: Hostway
  nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!