Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gevaarlijke backdoor in Apache ook actief in andere webserversoftware

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 mei 2013 08:05 uur

MalwareHet aantal besmettingen door Linux/Cdorked.A die via Apache webserversoftware wordt verspreid, neemt snel toe. Dat meldt securityspecialist Eset. Maar de malware beperkt zich niet alleen tot Apache. Ook webservers die gebruikmaken van nginx of Lighttpd kunnen worden geïnfecteerd. En dat is nog niet eerder voorgekomen.

Zeer populaire websites die door miljoenen mensen wereldwijd worden bezocht, zijn geïnfecteerd met het zogeheten Linux/Cdorked.A. Inmiddels zijn ruim 400 webservers getraceerd waarop het lek is aangetroffen.  Ruim vijftig hiervan horen bij de populairste websites ter wereld.

Het lek zorgt ervoor dat er geen andere trucs nodig zijn zoals phishing-mails of nepwebsites om malware te verspreiden onder internetgebruikers. Bezoekers gaan nietsvermoedend naar een ‘vertrouwde’ site en worden met dat bezoek geïnfecteerd.  De malware laat nauwelijks sporen na op de harddrives van computers, niet anders dan een minieme wijziging in binary-bestanden. De ‘configuratie’ van de malware en de handelingen die het moet uitvoeren, worden in het geheugen bewaard. Via http-requests worden configuraties aangepast op geïnfecteerde webservers.

Hoe de malware zich verspreidt, is niet duidelijk. Aanvankelijk leek het gebruik van cPanel verdacht, maar dat wordt inmiddels ontkracht door Eset. Slechts een klein deel van de geïnfecteerde servers maakt gebruik van de cPanel-managementsoftware. Linux/Cdorked.A is een backdoor die bijzonder moeilijk is op te sporen en daarmee uiterst gevaarlijk, aldus Eset. Op Welivesecurity.com is inmiddels een uitgebreide analyse te vinden van de malware en de gevolgen na een infectie.

ISPam.nl Job board

mike, 10 mei 2013 12:53 pm

Jeroen,

Vind je jouw verhaal niet een beetje op de feiten vooruit lopen ? Verder is de gekozen titel & inhoud redelijk sensatie gericht. Is dit gokken met de ogen dicht ?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...