Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Network Solutions legt beslag op 708 Syrische domeinnamen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 mei 2013 08:01 uur

Network Solutions kaapt domeinnamenHet Amerikaanse bedrijf Network Solutions heeft ruim 700 .com- en .net-domeinnamen die door Syriërs zijn geregistreerd in beslag genomen. Het beslag werd door Brian Krebs van Krebs on Security opgemerkt nadat aan het regime van president Bashar al-Assad gelieerde, “Syrian Electronic Army”, klaagden over het feit dat hun domeinnamen in beslag waren genomen door Network Solutions.

De houder van de totaal 708 domeinnamen die in beslag zijn genomen, is veranderd in  ‘OFAC Holding’, waarbij OFAC een afkorting is voor een Amerikaans agentschap dat zich onder meer met terrorismebestrijding bezighoudt. Opvallend is dat OFAC tegenover Krebs ontkent opdracht te hebben gegeven om beslag te leggen op de bewuste domeinnamen. Dat is in zoverre opvallend omdat het normaal wél Amerikaanse overheidsinstanties zoals de FBI of DHS ICE zijn, die beslagleggen op domeinnamen.

Network Solutions’ moederbedrijf Web.co weigert in te gaan op de specifieke kwestie, maar laat wel aan Krebs weten te samen te werken met de opsporingsautoriteitenom illegale activiteiten te voorkomen en te voldoen aan de Amerikaanse wet- en regelgeving. Mogelijk is het beslag van de domeinnamen daarom het gevolg van een embargo die het Amerikaanse verbiedt om diensten aan te bieden aan Syriërs.

Op het Amerikaanse embargo zijn enkele uitzonderingen, maar webhosting en domeinnaamregistratie vallen niet onder de uitzonderingen. Er is juist expliciet aangegeven dat webhosting en domeinnaamregistratie niet onder de uitzonderingen vallen. Om die reden lijkt Network Solutions ondanks dat daar geen bevel toe is gegeven door de Amerikaanse autoriteiten, wel verplicht om beslag op de bewuste domeinnamen te leggen en deze niet langer geregistreerd te houden voor de Syriërs.

Het grootste deel van de inbeslaggenomen domeinnamen (een volledige lijst is hier als pdf te zien) verwees hiervoor naar IP-adressen van het Syrian Computer Society (SCS), een Syrische organisatie waar de Syrische president Bashar al-Assad, alvorens hij president werd voorzitter van was. Het vermoeden gaat dan ook dat deze organisatie de voorloper is van het aan het regime van de president gelieerde Syrian Electronic Army. Die laatste groep kreeg recent grote bekendheid door het hacken van het Twitter-account van persbureau AP en het uitsturen van een vals Twitter-bericht over een explosie in het Witte Huis,waardoor de Amerikaanse beurzen korte tijd een duikvlucht maakten. Daarnaast maakt de groep zich schuldig aan onder meer DDoS- en phishing-aanvallen gericht tegen Syrische dissidenten.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...