Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google App Engine een serieuze concurrent voor managed hosters?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 mei 2013 08:01 uur

Google AppEngineTijdens de Google I/O developersconferentie heeft het bedrijf bekendgemaakt dat Google App Engine vanaf nu ook PHP ondersteunt. Daarmee geeft Google naar eigen zeggen gehoor aan de meest gevraagde nieuwe feature voor App Engine. De ondersteuning van PHP maakt het bijvoorbeeld mogelijk om WordPress op App Engine te draaien. Hiervoor heeft Google ook speciaal een howto online gezet.

Naast de ondersteuning voor PHP is ook Google Compute Engine publiek beschikbaar, waarmee Amazon’s Elastic Computer Cloud (EC2) er een serieuze concurrent bij krijgt. Interessant is ook dat Google afrekenen per minuut (met een minimum van 10 minuten) mogelijk maakt, terwijl bij Amazon nog per uur moet worden afgerekend. Daarnaast is ook Google Cloud Storage aangekondigd, dat moet concurrren met de Amazon S3 opslag oplossing.

De ondersteuning van PHP bij Google App Engine zou kunnen betekenen dat Google een alternatief wordt voor hosters en dan met name managed hosters. Google App Engine is een groot managed PaaS platform dat oneindig schaalbaar is en naadloos integreert met Google Cloud SQL en Cloude Storage. Ook zijn de kosten van App Engine  relatief laag.

Iedereen kan zijn applicatie gratis hosten op App Engine en wie meer nodig heeft dan het gratis aanbod of een SLA wil, betaalt maar 9,00 dollar per maand per applicatie, waarbij ook een bepaalde hoeveelheid bronnen waaronder I/O, dataverkeer en opslag is inbegrepen. Wel moet er ook voor Google Cloud SQL (MySQL-database) los worden betaald, de kosten daarvan zijn minimaal $18,00 per maand, maar daarvoor krijg je wel een dedicated MySQL-server. Operationele ondersteuning op de gehoste applicatie is al beschikbaar vanaf $150,00 per maand.

Ik ben erg benieuwd wanneer de eerste (Nederlandse) bedrijven hun PHP-gebaseerde applicatie op Google App Engine gaan hosten. Enkele jaren geleden verspelde ik dat Google een belangrijke concurrent van hosters zou worden. Destijds dacht ik nog aan hosting van websites van bedrijven, maar vandaag de dag is dat geen heel interessante vijver meer om in te vissen. Het hosten van (complexe) applicaties en druk bezochte websites is tegenwoordig wel zeer lucratief. Google App Engine is precies daar geschikt voor en als PaaS-platform laagdrempelig. Gaat App Engine een serieuze concurrent worden voor managed hosters?

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!