Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Podcast: Only the strongest will survive

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 september 2008 08:31 uur

Helaas heeft Fortis de slogan “Here today. Where tomorrow?” al gebruikt, maar dat is wel precies waar deze nieuwe podcast over gaat. De markt van breedband, datacentra en hosting is volop in ontwikkeling. Vooral hosting is een nog roemoerige jonge markt, met heel veel verschillende partijen. In deze podcast hoe ik 8 jaar geleden tegen breedband, datacentra en hosting aankeek en welke kant het volgens mij op gaat.

[audio:http://www.ispam.nl/wp-content/uploads/2008/09/podcast-20080911.mp3]

De uitgeschreven podcast staat hieronder (De podcast zelf is veel leuker!)

Welkom bij deze ISPam.nl Podcast: Only the strongest will survive

Toen ik ongeveer 8 jaar geleden onderzoek deed naar hoe we het beste
de tientallen vestigingen van het bedrijf waar ik voor actief was konden
verbinden, omdat de huurlijnen die tot dan toe gebruikt werden best prijzig waren, merkte één van de sales muppets die ik sprak ineens op dat er een zeer voordelig alternatief was voor huurlijnen genaamd ADSL. Ik had daar toen weleens van gehoord, maar dat was toch experimentele techniek en die absoluut niet geschikt is voor zakelijk gebruik?

Ondertussen is ADSL niet meer weg te denken en is het grootste deel van de Nederlandse bedrijven met en via ADSL verbonden en worden private huurlijnen vrijwel enkel nog gebruikt voor bancaire toepassingen én ook daar is het uit kostenoverwegingen op zijn retour. ADSL op zijn beurt begint ook plaats te maken voor ADSL2+, VDSL, Glasvezel, HSDPA, WiMax, etc.

Terug naar 8 jaar geleden, toen had ik al mijn eerste plannen om een dating website te vinden. Ik besprak het plan met een collega van me die er ook wel wat in zag. Wat zagen wij toen als het grootste obstakel bij de ontwikkeling van een datingsite, niet de ontwikkeling, niet het design, maar de hosting van de website, daarvoor moet je een eigen serverruimte aanleggen en die datalijnen zijn ook duur. Dus daar hangt een pittig prijskaartje aan.

Op dit moment zijn dat soort ideeen ondenkbaar en ook 8 jaar geleden waren de eerste hosters al actief, maar de markt stond nog in de kinderschoenen. Als je terug kijkt hoe de breedband, datacentrum en hosting markt zich ontwikkeld heeft dan kun je gerust zeggen dat dat verloop stormachtig is.

De markt ontwikkelde zich in een rap tempo sinds die tijd, maar de dotCom bubble knapte en zaten datacentra met lege zalen. Met tot gevolg dat datacentra (nieuwe) hostingbedrijven tegen dumpprijzen binnenhaalden waarbij de stroomprijzen ook nog eens waren inbegrepen. Op een gegevenmoment kon je zelfs een 1U server voor 8 euro per maand plaatsen, inclusief stroom en een bepaalde hoeveelheid dataverkeer.

Het kon echter niet zo blijven en zo gebeurde het dat verschillende hosters die met nauwelijks marge op de dumpprijzen van datacentra  hals over kop alle servers van hun klanten naar een ander datacentrum verhuisde dat nog wel dumpprijzen hanteerde en vaak duurde het dan niet lang, voordat ook in het nieuwe datacentrum de prijs omhoog ging.

Daarnaast kwam er nog een belangrijke verandering, het energieverbruik van servers is drastisch gestegen door moderne processors. Doordat het stroomgebruik niet gemonitord
werd viel de stroom in verschillende datacentra uit door overbelasting. Daarnaast was
er sprake van kruissubsidieeren van de stroomkosten van klanten onderling. Een klant
die zijn racks vult met 11 4U Pentium III servers gebruikt natuurlijk veel minder stroom
dan een klant die zijn racks vult met 44 1U Dual Xeon servers.

Het onvermijdelijke gebeurde, langzaam maar zeker, en uit eindelijk vrijwel alle datacentra, rekenen nu de gebruikte stroom los af. En daarnaast groeit de vraag naar datacentrum ruimte vanuit de corporate hoek, zoals banken, autofabrikanten en multinationals, die hebben veel datacentra veel liever, dan hosters en hun colocatie klanten.

Wat is er sindsdien gebeurt met de hostingmarkt eigenlijk niet zo veel, er zijn weinig spraakmakende partijen van het toneel verdwenen, maar ook weinig bijgekomen. Wel zijn verschillende partijen gegroeit en begin je langzaam maar zeker te zien dat er wel consolidatie optreed. Wel hebben alle partijen die groter worden gemeen  dat ze willen groeien, blijven innoveren en blijven investeren.

De breedband markt is verzadigd geraakt en conso-lideert, de groei stokt, al lijkt er nog wel groei te halen zijn met mobiel breedband, via UMTS/HDSPA, WiMax, maar verder lijkt de markt redleijk op slot te zitten en een paar grote partijen zullen overleven in deze consolidatie slag en de rest zal ten ondergaan of worden opgeslokt.

De datacentrum markt groeit met een snelheid die terug doet denken aan de dotCom hype. En net als rondom het jaar 2000 zijn de klanten dit keer weer de corporates. Echter lijkt de markt nu wel klaar te zijn voor het outsourcing van de hosting, dat gaat rechtstreeks aan datacentra en grote managed hosting bedrijven.

De vraag is nu nog hoe de hosting markt zich zal gaan ontwikkelen. Ik denk dat we aan de vooravond van een grote consolidatie slag staan. De hosting markt is op meerdere manieren een jonge markt, met jonge bedrijven en jonge ondernemers. De vraag is of deze een volwaardige boterham uit hun bedrijf kunnen halen? Zo niet dan kan er gekozen worden om het bedrijf te verkopen of te investeren om winstgevenheid te vergroten. Of natuurlijk ook niks doen en naar de vermoedenis gaan.

Hoe dan ook maar een klein deel van de huidige hostingbedrijven zullen blijven bestaan en de markt wordt weer net zo overzichtelijke als 8 jaar geleden, maar dan wel met een stuk volwassenere bedrijven en ik ben dan ook benieuwd wanneer de eerste beursgang van een Nederlands hostingbedrijf volgt.

Samengevat, zoals Darwin al zei: Only the strongest will survive.

Tot zover deze ISPam.nl Podcast met Arnout Veenman. Ik ben weer erg benieuwd naar jullie reacties

  • Pingback: Podcast: Only the strongest will survive

  • M. Piscaer, 19 september 2008 11:15 am

    Die kinderen op de achtergrond :). Arnout, heb je dat expres gedaan om een ondertoon te zetten of zit je gewoon in de buurt van een school?

    DreamHost.nl, 21 september 2008 8:06 pm

    [quote]
    Een klant
    die zijn racks vult met 11 4U Pentium III servers gebruikt natuurlijk veel minder stroom
    dan een klant die zijn racks vult met 44 1U Dual Xeon servers.
    [/quote]

    Ik kan je toch legio voorbeelden geven waarbij de 11 4U's toch echt meer stroom verbruiken; in weze dus niet zo'n hele goede vergelijking.

    Samet, 21 september 2008 10:45 pm

    "De breedband markt is verzadigd geraakt en conso-lideert, de groei stokt, al lijkt er nog wel groei te halen zijn met mobiel breedband, via UMTS/HDSPA, WiMax, maar verder lijkt de markt redleijk <<<< op slot te zitten en een paar grote partijen zullen overleven in deze consolidatie slag en de rest zal ten ondergaan of worden opgeslokt."

    Zo niet dan kan er gekozen worden om het bedrijf te verkopen of te investeren om winstgevenheid te vergroten. Of natuurlijk ook niks doen en naar de vermoedenis <<<(verdoemenis) gaan.

    Arnout Veenman, 22 september 2008 8:28 am

    @M. Piscaer, die kinderen op de achtergrond is waarschijnlijk helaas door een trapveldje/school hier tegenover. Auch. Voortaan bij podcasts toch maar mijn raam even dicht doen. :|

    Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.