Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vermeende populariteit .eu-domeinnamen in Nederland is discutabel

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 juli 2013 08:05 uur

.eu domeinAl vanaf de start van het .eu-domein in 2005 loopt Nederland in de top drie mee wat betreft het aantal registraties van .eu-domeinnamen. Die groei en populariteit zetten zich onverminderd voort, aldus de rapportage van EURid. Na Duitsland is Nederland het land met het hoogste aantal registraties. Toch valt het wel mee met die populariteit als je het in perspectief zet.

Nederland telt in totaal 486.000 eu-domeinnamen. Dat is overigens de helft minder dan Duitsland, dat liefst 1,1 miljoen eu-domeinen heeft. Wel heeft Nederland het hoogste aantal registrars: ongeveer honderd. Het aantal registraties van eu-domeinen nam in het afgelopen kwartaal met 0,8 procent toe. Vergeleken bij Slowakije valt die groei evenwel volledig in het niet: dat land noteerde een plus van 22 procent. In totaal zijn er nu 3,7 miljoen .eu-domeinnamen geregistreerd.

De rapportage van EURid wekt de indruk dat het .eu-domein enorm populair is. In 2009 telde Nederland 407.000 eu-namen, Duitsland had er dat jaar ruim een miljoen. Toen liet EU-commissaris Vivianne Reding optekenen dat deze cijfers aantoonden hoe gewild de .eu-extensie was. Maar: in 2009 waren er 3,2 miljoen .nl-domeinen geregistreerd, op dit moment zijn dat er bijna 5,3 miljoen. Als je dat afzet tegen de groei van 81.000 .eu-namen in diezelfde periode, valt er op de populariteit van .eu wel wat af te dingen.

Het is vooral interessant te zien hoe persberichten over die groei bijna klakkeloos worden overgenomen. Want in 2011 zien we in serieuze media als Trouw een bericht met dezelfde strekking als in 2009. ,,Nederland is na Duitsland het EU-land waar het internetdomein .eu het meest wordt gebruikt. In ons land staan ruim 400.000 .eu-domeinnamen geregistreerd, ongeveer 13 procent van het totaal. Alleen Duitsland heeft er met ruim een miljoen registraties meer. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.” Vergelijk dat eens met het bericht dat gisteren werd verspreid: ,,Nederland heeft in totaal ruim 486.000 .eu-domeinnamen geregistreerd. Daarmee is het het tweede land achter Duitsland dat 1,1 miljoen van dergelijke domeinnamen heeft geregistreerd”. Enige terughoudendheid over dat immens populaire .eu-domein lijkt gerechtvaardigd, na ruim acht jaar registratie.

Groei .eu-domeinnamen in Nederland en .nl-domeinnamen

ISPam.nl Job board

Arno Vis, 9 juli 2013 4:54 pm

Ik mis een beetje een conclusie in dit verhaal. De titel lijkt iets te suggereren, maar het wordt niet onderbouwd in de tekst.

.nl is populairder dan .eu in Nederland. Lijkt me logisch. De ccTLD van je eigen land zal altijd populairder zijn dan welke ander TLD dan ook.

In Nederland zijn er minder .eu domeinen dan in Duitsland. Als wij de helft minder .eu domeinen hebben terwijl Duitsland 5x zoveel inwoners hebben dan is .eu in Nederland populairder dan in Duitsland.

Verder staat dit niet in het artikel maar ik vermoed dat .eu na .nl en .com de grootste TLD in Nederland is.

Maw ik deel de kop niet en het artikel geeft ook verder geen houvast voor de stelling in de kop. Beetje Telegraaf achtig???

Arnout Veenman, 9 juli 2013 6:15 pm

Arno, gezien er nauwelijks .eu-domeinnamen bij komen, zijn .eu-domeinnamen in Nederland ook blijkbaar nauwelijks in trek voor nieuwe projecten,nieuwe bedrijven, etc. Het feit dat er een grote hoeveelheid .eu-domeinnamen zijn geregistreerd in Nederland lijkt daarom vooral te zijn gedaan uit speculatief of defensief oogpunt, vermoed ik. Ik kan me daarom goed vinden in de strekking van het artikel, dat er daarom grote vraagtekens bij de populariteit van .eu-domeinnamen in Nederland kunnen worden gezet.

Randy, 9 juli 2013 9:48 pm

Is het geen trend. De groei in het .nl-domein stagneert immers ook, zo schreef ISPam.nl laatst.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

18 hosting en datacentertweets: Zonnepanelen, nieuwe koelmachine, 8 jarig bestaan, taart en events
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De jaarcijfers bekeken: EvoSwitch Nederland
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...