Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon: boter op het hoofd bij doorzetten aanvraag TLD

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 23 juli 2013 08:04 uur

Amazon koopt datacentrum voor clouddienstenDe wereld schreeuwde even moord en brand toen de plannen voor nieuwe TLD’s bekend werden gemaakt door ICANN. Het zou een chaos worden. Na de meeting die ICANN vorige week in Zuid-Afrika hield, is de eerste – zeer voorzichtige – conclusie dat de organisatie wel degelijk oor heeft voor de bezwaren. Grootste verliezer is Amazon dat haar .amazon kan vergeten. Een gevalletje ‘boter op het hoofd’.

Het nieuws ging redelijk ongemerkt voorbij, maar de uitkomst van het overleg in Durban is wel degelijk bijzonder. Meteen nadat ICANN bekendmaakte nieuwe TLD’s toe te staan, schreven een aantal grote bedrijven hun eigen topdomein in. Daaronder ook Amazon. Dat leidde direct tot groot verzet in Brazilië en Peru. De Britse krant The Guardian schreef in april al dat de landen hun eigen ‘Amazone’ tot op het bot zouden verdedigen. De beide landen stelden dat het internetbedrijf het met .amazon onmogelijk maakte om de topdomeinen te gebruiken voor sites die het Amazonegebied of de rivier als onderwerp hebben.

Amazon drukte de aanvraag echter wel door, in tegenstelling tot het kledingmerk Patagonia. Dat bedrijf trok de aanvraag voor .patagonia wel terug, om dezelfde reden: de kans dat landen het domein zouden blokkeren vanwege de geografische aanduiding. De aanvraag van Amazon werd uiteindelijk door ICANN geweigerd. De organisatie gaf daarmee gehoor aan de bezwaren om namen die ‘geografische verwarring’ kunnen veroorzaken te koppelen aan commerciële bedrijven. Klaar. Kous af.

Stemming
Niet helemaal. Er schuilt namelijk een heleboel politiek achter deze beslissing. Om te beginnen gaat het om een advies van het GAC: de Governmental Advisory Committee. Dat adviseert de ICANN over het toelaten van nieuwe topdomeinen. Binnen die commissie kon Brazilië uiteindelijk .amazon blokkeren, maar alleen omdat de VS zich van verdere stemming onthield. Drie maanden eerder had de VS tijdens een bijeenkomst in Beijing nog juist tegen het blokkeren van .amazon gestemd.

De VS had twee weken voor Durban hun statement al bekendgemaakt. Het zou zich ‘neutraal’ houden bij de toelating van diverse topdomeinen, waaronder .amazon en .patagonia. Daarbij kreeg het GAC de ruimte om negatief te adviseren over de invoering van topdomeinen. De kans dat ICANN deze adviezen naast zich neerlegt, is zeer gering. Daarop besloot Patagonia eieren voor haar geld te kiezen. Zonder de steun van de VS zou invoering van .patagonia als extensie voor een commercieel bedrijf onhaalbaar worden.

Dit alles met de kanttekening dat de beide domeinen .amazon en .patagonia al door een eerste selectie waren ‘geglipt’: geografische aanduidingen zijn volgens staand beleid voorbehouden aan de geografische regio’s. Zonder de steun van de VS zouden de topdomeinen vrijwel onmogelijk nog verder door de procedure rollen, zo meldde ook Domain Incite een paar weken geleden. En toch belette niets van dit alles Amazon om de aanvraag door te zetten.

Chinese karakters
Vier nieuwe topdomeinen die wel doorgang vonden waren .شبكة (Arabisch voor ‘web’), .游戏 (Chinees voor ‘spel’), .онлайн (Russisch voor ‘online’) en .сайт (Russisch voor ‘site’). Het was al lange tijd mogelijk om niet-Latijnse tekens te gebruiken voor domeinnamen, maar het is voor het eerst dat ICANN nu ook TLD’s met andere karakters uitgeeft.

Arno Vis, 23 juli 2013 11:51 am

Inderdaad heeft de GAC negatief geadviseerd. Alleen denk ik niet dat daarmee de kous af is.

Amazon heeft in alle betrokken landen de merknamen en de second level domeinnamen in haar bezit. Al die landen hebben internationale rechtsverdragen ondertekent die dit soort acties van overheden helemaal niet mogelijk maken.

Bovendien hebben zowel patagonia als amazon zich volledig aan de vooraf opgestelde regels gehouden.
Patagonia gaf min of meer aan in het publieke debat met de Icann-board dat ze Icann onbetrouwbaar vonden en dat ze zich daarom hebben teruggetrokken. Ze hadden het daarbij o.a. over de duizenden uren die ze er in goed vertrouwen hebben ingestoken.

De kans dat ze de schade op Icann gaan verhalen lijkt me aanzienlijk.

In het kader daarvan is het de vraag of het spel inderdaad al gespeeld is of dat er een gevalletje "de eerste slag verloren hebben maar de oorlog nog lang niet" speelt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.