Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Trage uitrol IPv6 speelt hackers in de hand dankzij SLAAC

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 6 augustus 2013 08:04 uur

IPv6De trage uitrol van IPv6 kan flinke gevolgen hebben. Onderzoekers van Neohapsis Labs hebben aangetoond hoe er vrij eenvoudig misbruik kan worden gemaakt van systemen die nog steeds via IPv4-netwerken communiceren. In een artikel roepen ze met name netwerkproviders op haast te maken met de uitrol van IPv6.

Het lek schuilt in het feit dat systemen met bijvoorbeeld Windows 8 of Mac OS X keurig uitgerust zijn voor gebruik via IPv6, maar de netwerken waarop ze worden aangesloten geen IPv6-verkeer ‘verwacht’. Netwerkoperators hebben nog steeds vaak slechts monitoring en bewaking voor het oude protocol ingericht. Hackers kunnen van dat gegeven misbruik maken.

De onderzoekers van Neohapsis beschrijven hoe een aanval kan worden ingezet met behulp van een set standaarden – op basis van Ubuntu of Kali – die onder de naam ‘Sudden Six’ zijn verzameld. Met Sudden Six wordt een IPv6-laag gecreëerd die met het IPv4-netwerk praten. De systemen op het netwerk – bijvoorbeeld met Windows 8 – zijn met behulp van SLAAC (Stateless address autoconfiguration) standaard geconfigureerd met een IPv6-voorkeur. Sudden Six zorgt ervoor dat het aan te vallen systeem via dat voorkeursnetwerk gaat routeren: de ‘valse’ IPv6 die als laag over IPv4 is heen gelegd. De aanvaller kan vervolgens rechtstreeks naar het systeem.

Meest voorkomende activiteit is het omleiden van het onderschepte verkeer naar malafide websites waar de argeloze bezoeker passwords of zelfs creditcardgegevens achterlaat. Voorkomen is mogelijk, stelt Neohapsis. Je zou IPv6 kunnen uitzetten op nieuwe systemen. Maar de securityspecialist dringt er eerder op aan om vaart te maken met de uitrol van het protocol op alle netwerken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.