Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview AMS-IX: We zijn een knooppunt. Niet meer, niet minder

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 2 september 2013 13:00 uur

ams-ixAls er één bedrijf is dat trouw blijft aan haar kernactiviteiten, dan is de AMS-IX wel. Internetknooppunt. Dat is het wat het is. En wat technisch directeur Henk Steenman betreft, blijft dat zo. “We hebben geen ambities om andere diensten in de markt te zetten.”

Begin jaren negentig waren er twintig internetproviders die de handen in elkaar sloegen. De structuur van het internet stond groei eigenlijk in de weg, zo luidde de algehele conclusie. Je kon connectiviteit alleen regelen via transit-partijen. Twee partijen in Nederland konden bijvoorbeeld met elkaar verbinden via een transitpartij die het verkeer mogelijk buiten de landsgrenzen stuurde. Niet noodzakelijkerwijs de meest efficiënte route. De providers bedachten een plan waarbij een stukje – gereserveerde – infrastructuur zou worden gebruikt om met elkaar te verbinden. Er werd nog steeds gebruik gemaakt van transit-carriers, maar het verkeer tussen de in Amsterdam aangesloten providers bleef voortaan binnen het netwerk van die partijen. De AMS-IX was geboren.

Steenman heeft niet veel woorden nodig om AMS-IX treffend neer te zetten. “AMS-IX is een knooppunt voor allerlei partijen die iets doen op het internet. We zijn er voor elke partij die via het internet verkeer moet uitwisselen met een andere partij.” Een paar zinnen die een van snelstgroeiende internetbedrijven in Nederland kenschetsen. Want AMS-IX groeit. Van de vereniging tussen twintig providers in 1997 tot de BV die in 2000 werd opgericht en tegenwoordig een onderneming met meer dan zeshonderd aangesloten partijen. “Je hebt nu eenmaal een structuur nodig om mensen aan te kunnen nemen die de infrastructuur kunnen beheren.”

Eisen
Van die zeshonderd partijen is 80 procent buiten Nederland gevestigd, maar in Amsterdam koppelen ze hun netwerken aan elkaar. “Iedereen die business doet op het internet, kan bij ons terecht.” En meer is het niet. Een verklaring voor de enorme groei heeft Steenman niet echt. “Misschien omdat AMS-IX van meet af aan een mix was van internationale partijen. Bovendien is ons beleid altijd geweest dat er zo weinig mogelijk belemmeringen moeten zijn om gebruik te kunnen maken van AMS-IX. We hebben maar drie eisen: je moet een geïdentificeerd netwerk hebben op het internet, je moet als bedrijf zijn geregistreerd en je moet onze overeenkomst willen ondertekenen. Dat is het. Andere exchanges hadden meer voorwaarden: leden moesten bijvoorbeeld stemmen over toetreding van een nieuwe partij. Wij wilden dat niet.”

IPv6
Zeg ‘internet’ in Nederland en je komt al snel bij AMS-IX uit. Maar het bedrijf waakt ervoor om zich te stevig in discussies te mengen. Neem IPv6: ook voor AMS-IX een belangrijk thema. Toch zul je geen ‘alarmbellen’ horen bij de exchange. Steenman: “We hebben IPv6 vanaf het begin omarmd. We zijn al heel lang betrokken bij platformen die zich bezighouden met de implementatie en standaardisering van IPv6. Wij zijn al tien jaar klaar. Maar de klanten blijven achter, dat is waar. Het begint steeds urgenter te worden, maar toch gaat de acceptatie van IPv6 minder snel dan ik had verwacht.” En gehoopt? “Voor AMS-IX maakt het niets uit of het verkeer via IPv4 of IPv6 komt. Voor de continue groei van het internet is het nodig en uiteindelijk is dat weer goed voor ons. Onze rol? Wij faciliteren en zorgen ervoor dat we in elk geval geen belemmering zijn in de acceptatie.”

Beperkingen aan groei? Nee, die ziet Steenman niet. “De groei van het verkeer neemt enorm toe. Gemiddeld 40 procent per jaar en we zien het nu weer verder toenemen. Cloud- en hostingdiensten spelen daar een grote rol in. Daarnaast zien we de opkomst van videodiensten: dat is een van de grootste drivers in het verkeer. We verwachten heel veel van een partij als Netflix (streaming dienst voor tv en film via het internet naar de tv, red.) die binnenkort in Nederland gaat lanceren. Dat soort videodiensten gaan voor heel veel traffic zorgen.”

Hong Kong
Niet dat AMS-IX zich daar nu expliciet op gaat richten. De strategie wordt op geen enkele wijze gewijzigd, stelt Steenman. “Onze main-business is Amsterdam. Onze aandeelhouder is de Vereniging Amsterdam Internet Exchange. Alles wat wij doen is in het kader van het belang van die vereniging. En natuurlijk vinden we het internet belangrijk, daar bestaan wij voor. Dus naast AMS-IX hebben we wel een paar andere activiteiten opgestart. Denk aan Curaçao en Hong Kong. In Curaçao vroeg de overheid ons of we konden helpen met het opzetten van een internetexchange en dat hebben we gedaan in de vorm van advies. Vervolgens kwam de vraag of we ook konden helpen in het beheer. Ook dat hebben we aangepakt omdat we vonden dat het goed was voor het internet. Dat is redelijk succesvol gebleken en uiteindelijk hebben we de exchange overgenomen.”

AMS-IX is ook actief in Hong Kong. “Dat was een andere vraag. Er waren Aziatische partijen die daar onderling verkeer wilden uitwisselen. Het was niet efficiënt om dat via AMS-IX in Amsterdam te doen. De vraag was dus of het onderlinge verkeer niet ter plaatse kon worden afgewikkeld en het verkeer naar Europa en Amerika via Amsterdam. Het waren leden van AMS-IX, dus zijn we gaan praten. In Hutchinson hebben we een partij gevonden waarmee we nu in Hong Kong een exchange opzetten. Zo kunnen we onze Aziatische leden goed helpen.” Geen internationale ambities, maar zo gaandeweg ontwikkelt AMS-IX zich wel tot een internationaal gerenommeerde partij, vooral in consultancy-sfeer. Want ook in Kenia is het bedrijf inmiddels actief: met name als adviespartij om daar een regionale exchange op te zetten,  zodat partijen in Afrika direct internetverkeer met elkaar uitwisselen via één platform.

En daar stopt het. Cybercrime? “Kunnen we niet zoveel aan doen.” Kort en krachtig. “We faciliteren infrastructuur waarmee partijen verkeer kunnen uitwisselen. We pakken het verkeer aan en geven het door. We kijken verder niet naar dat verkeer. We hebben simpelweg ook niet de bevoegdheid gekregen van onze leden om iets te doen met dat verkeer. Services zoals wasstraten zullen ze onderling met elkaar moeten regelen. We hebben leden die dergelijke diensten leveren. Prima, wat ons betreft.”

Technisch directeur Henk Steenman van AMS-IX

Technisch directeur Henk Steenman van AMS-IX

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.