Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Input gevraagd voor nieuwe NEN-richtlijn cloudproviders

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 25 september 2013 13:03 uur

keurmerkEen richtlijn voor cloudproviders. Keuringsinstituut NEN werkt op dit moment aan zo’n richtlijn – mede op basis van de CloudControls die het Rotterdamse CloudVPS samen met KPMG ontwikkelde. Dat bedrijf heeft in elk geval goed begrepen hoe je jezelf profileert en thoughtleader kunt worden op een markt waar de cloudproviders elkaar zo langzamerhand verdringen. “ISO 27002 is al een minimum vereiste voor informatiebeveiliging, maar wij merken dat er behoefte is aan een echte cloudstandaard”, stelt CEO Lennard Zwart.

Zwart is nog stelliger: “Richtlijnen en keurmerken gaan essentieel worden voor de verdere groei van de cloud.” Dat heeft alles te maken met de huidige situatie in de markt. Die wordt enerzijds gekenmerkt door groei, anderzijds door felle discussies over de grenzen van de cloud. Grotere bedrijven en overheidsinstellingen willen – een deel van – hun infrastructuur best in de cloud plaatsen, maar vragen zich daarbij wel af in hoeverre de risico’s zijn afgedekt. Met name de ‘data-discussie’ speelt hierin een grote rol. Waar staat de data en kunnen bijvoorbeeld andere landen erbij, waarbij natuurlijk iedereen kijkt naar de Verenigde Staten.

Controle
“Je kunt in een richtlijn veel van deze zaken afvangen”, licht Zwart toe. “Je moet bedenken dat bedrijven of instellingen een stukje controle uit handen geven als ze besluiten naar de cloud te gaan. In het traditionele scenario wist men precies op welke schijf bepaalde data stond en kende men de performance van de eigen systemen: dat geef je uit handen. Dan moet er borging tegenover staan en die borging kun je regelen in een richtlijn dat gebaseerd is op een aantal maatregelen waaraan een provider moet voldoen, denk aan plaatsing van data of ESCROW. Op die manier geef je de klant een stukje controle terug. Hiernaast maakt een richtlijn het makkelijker om transparant cloudproviders met elkaar te vergelijken.”

Volgens Zwart is er sprake van een groeiende behoefte aan een cloudstandaard. En die heeft CloudVPS al ontwikkeld in de eigen CloudControls. Het bedrijf profileert zich daarmee als voorloper in de branche. Maar dat gaat het nu juist niet om. Zwart: “Ik zit zelf in de NEN-commissie voor cloud computing, samen met bijvoorbeeld de DHPA en ook Microsoft. Deze laatste partij heeft hierbij natuurlijk heel andere belangen voor ogen dan de Nederlandse providers: die zit niet te wachten op een strenge standaard en wil de wereld op Azure hebben. Daar moeten we tegenwicht aan bieden. Ik zou graag willen dat meer cloudproviders tot de commissie toetreden of op een andere manier aan de discussie mee gaan doen. Een gezonde discussie over standaarden is goed voor de markt. We hebben meer input nodig, daar is iedereen bij gebaat.”

ISPam.nl Job board

Maurice, 26 september 2013 4:50 pm

Waar kan ik opvragen hoeveel geld deze ingekochte "opinieartikelen" kosten? Er is hier wel interesse!

femke, 30 september 2013 1:51 pm

meer input nodig, we zoeken een groter bereik etc. Maar waarom dan niet meteen een enquette linkje erbij???

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...