Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Klant kan data bij failliete Luxemburgse cloudprovider opeisen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 oktober 2013 08:12 uur

faillietIn het geval van het faillissement van een cloudprovider kunnen de gegevens die de cloudprovider onder zich heeft in tegenstelling tot (fysieke) eigendommen niet door de klant worden opgeëist. In Luxemburg heeft de wetgever daar nu verandering in gebracht. Indien een bedrijf failliet gaat, dan krijgen klanten ondubbelzinnig het recht om hun data op te eisen, dat meldt advocatenkantoor Stibbe.

Aan het recht om data op te eisen zijn wel een aantal eisen gesteld door de Luxemburgse wetgever. Alleen indien aan alle voorwaarden voldaan is, bestaat het recht om de data op te eisen:

  • Het digitale goed moet individueel identificeerbaar zijn. De klant moet dus duidelijk kunnen omschrijven welke data van hem is. Vergelijk dit met een tank vol met olie van 10.000 liter, waar de klant 1.000 liter aan heeft toegevoegd. Het is in zo’n situatie onmogelijk om de 1.000 liter van de klant nog te identificeren.
  • Het digitale goed moet zelfstandig zijn. De data van de klant moet dus op zichzelf staan en mag dus geen onderdeel zijn van een groter geheel waar het integraal onderdeel van uitmaakt. De bakstenen die een failliete aannemer heeft gebruikt om een huis te metselen, zijn bijvoorbeeld ook niet op te eisen.
  • Het digitale goed mag niet in onderpand of bij wijze van financiële zekerheid zijn gegeven door de klant. Indien de data dus is gegeven om zeker te stellen dat de klant zijn rekeningen betaald, dan is er geen recht op de data. Wanneer het bijvoorbeeld programmatuur is die in escrow is gegeven, dan bestaat er vermoedelijk wel een recht om de data op te eisen.
  • Indien het digitale goed al is verkocht aan een derde partij, dan kan de klant de betaling die de derde nog moet doen, bij de derde opeisen. Deze voorwaarde lijkt in het geval van cloud providers weinig relevantie te hebben.
  • De klant moet alle kosten die (door de curator) worden gemaakt om het opeisen mogelijk te maken en het verstrekken van de data vergoeden. Dit lijkt ook redelijk voor zich te spreken.

Belangrijk is om er nogmaals op te wijzen dat deze wet enkel in Luxemburg zal gelden, maar het is een interessante ontwikkeling die hopelijk zal worden gevolgd door meer landen. Tot het moment dat het zover is hebben Luxemburgse cloudproviders een nieuw unique selling point van extra zekerheid voor de klant in geval van faillissement.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...