Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onbekendheid en verwarring grootste drempels voor gTLD’s

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 25 oktober 2013 08:04 uur

ICANN-gTLDDe eerste vier generieke toplevel domeinnamen zijn toegevoegd aan de rootzone, zo heeft de ICANN deze week laten weten. Dat is de laatste stap voordat ze officieel geïntroduceerd kunnen worden. Uit een onderzoek blijkt echter dat de onbekendheid van generieke TLD’s en de angst voor verwarring het succes nog in de weg staan.

De ICANN heeft deze week de eerste vier gTLD’s in het Arabisch, Cyrillisch en Chinees schrift aan de rootzone toegevoegd. Het gaat het Arabische woord voor web/netwerk, de tld’s ‘online’ en ‘site’ in het Cyrillische schrift en het Chinese woord voor game.

Maar uit een onderzoek dat domeinhandelplatform Sedo heeft laten uitvoeren, blijkt dat de komst van deze generieke toplevel domeinnamen nog erg onbekend is. 63 procent van de ondervraagden uit het midden- en kleinbedrijf heeft nog nooit van de komst van generieke toplevel domeinen gehoord. Deze groep denkt ook dat internetadressen verwarrender worden na de introductie van nieuwe toplevel domeinen. Slechts 11 procent denkt dat het juist duidelijker wordt.

De kans op verwarring blijkt voor 40 procent van de ondervraagden ook de belangrijkste reden te zijn om geen eigen toplevel domeinnaam aan te vragen. Opvallend is overigens dat de hoge kosten voor slechts 5 procent van de respondenten reden zijn om geen eigen TLD aan te vragen.

Toch denkt een meerderheid van de de ondervraagden (64 procent) dat de nieuwe gTLD’s uiteindelijk succesvol zullen zijn, ondanks alle hindernissen en drempels die genomen moeten worden. Ruim eenderde (35 procent) denkt dat generieke TLD’s niet zullen slagen.

Voor bedrijven, organisaties en gemeenschappen is het sinds enige tijd mogelijk om een eigen toplevel domein aan te vragen, bijvoorbeeld .cola, .parijs of .sex. De eerste inschrijving van deze aanvragen sloot in het voorjaar van 2012 en leverde 1930 generieke toplevel domeinen op.

ISPam.nl Job board

Arno Vis, 25 oktober 2013 1:34 pm

Wij zien ondertussen het aantal preregistraties flink oplopen, maar herkennen het beeld wat hier wordt geschetst ook. De bekendheid in Nederland is denk ik nog lager dan in Duitsland en de USA waar o.a. 1and1 televisie reclame doet voor de nieuwe gTLDs.

Prijzen zijn nog niet bekend en zelfs van deze 4 TLDs is nog niet precies bekend wanneer ze echt live gaan.

Het lijkt erop dat volgende week al de eerste sunrise periodes ingaan maar ook die zijn omgeven met veel onduidelijkheid. Zowiezo is heel onbekend dat alleen aan de sunrise kan worden deelgenomen als je via het Trademark Clearing House je merknaam hebt vastgelegd. Wereldwijd hebben slechts 14000 merken dat gedaan.

De kansen zijn enorm, maar de start is nog verre van optimaal te noemen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?