Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aanbeveling: Kwaliteitskeurmerk voor veilige ICT-leveranciers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 november 2006 08:30 uur

Het MKB is onvoldoende beveiligd tegen cybercrime. Dat is gebleken uit een onderzoek in het kader van DigiBewust bij 50 MKB-bedrijven in Flevoland. Veelal ontbreekt een veiligheidsbeleid én zijn 80% van de MKB-bedrijven onveilig op internet aangesloten.

Maar een klein aantal van de onderzochte MKB-bedrijven beschikt over de noodzakelijke kennis om gebreken en risico’s die te maken hadden met instellingen van de besturingssoftware van servers en van netwerkapparatuur te signaleren en op te lossen. De meeste vertrouwen hiervoor op hun ICT-leverancier.

Toch kwamen er veelvuldig gebreken naar boven. Daarom wordt er in het onderzoeksrapport aanbevolen om tot een kwaliteitskeurmerk te komen voor ICT-leveranciers dat  is afgestemd op de toepassingen zoals die binnen MKB-bedrijven zijn te vinden. Deze aanbeveling wordt door Hermans van MKB-Nederland ondersteunt.

Van Gennip, Staatssecretaris voor Economische Zaken:

Het onderzoek maakt duidelijk dat de aanpak van cybercrime geen eenvoudige zaak is. De oplossing zit hem dan ook niet alleen het technische, maar met name in de bewustwording van gebruiker.

Loek Hermans, voorzitter MKB-Nederland

Het is goed dat we nu eindelijk weten over wat voor problemen we het hebben en dat er gelukkig ook veel oplossingen zijn. De grote uitdaging aan ons allemaal is nu om snel een slag te maken naar een veiligere situatie.

Het lijkt mij ook een goed plan om een kwaliteitskeurmerk te ontwikkelen van voor veilige ICT-leveranciers. Het is naar mijn idee nu nog slecht gesteld met de informatie beveiliging en het is goed om te zien dat er nu serieus aandacht aan wordt besteed. Echter moet er naar mijn idee ook een stukje bewustwording bij de eindgebruiker en het management worden gerealiseerd.

Verder vind ik het een zeer goed plan waarmee de kwaliteit van ICT-leveranciers verder kan worden gewaarborgD. Echter moet het óók voor kleinere ICT-leveranciers toegankelijk zijn, want anders sluit je 80% van de ICT-leveranciers al bij voorbaat uit. Daarnaast is het ECP.NL die DigiBewust uitvoert al beheerder/eigenaar van het schema voor de Code voor Informatie Beveiliging, dus de ervaring en know-how om dit op te zetten is aanwezig.

Zelf ben ik ook betrokken bij een project binnen DigiBewust, dat ook moet leiden tot een kwaliteitskeurmerk, maar dan meer gericht op veiligheid van websites van webwinkeliers. Ik ben daarom op zeer korte termijn opzoek naar een spreker uit de webhosting en/of webdevelopment hoek die wat zou kunnen vertellen wat het stabiel en veilig hosten van een website allemaal inhoudt op een seminar gericht op webwinkeliers. Meer informatie? Neem even contact met me op via arnout@xcat-industries.nl .

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...