Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Op de beurs handelen in cloudcapaciteit

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 9 december 2013 08:01 uur

DBCElogoAardappelen en staatsleningen, koffiebonen en goud. Op het eerste gezicht totaal verschillende producten, maar op één vlak zijn ze gelijk: ze worden verhandeld op internationale beurzen. Wat niet zou je zeggen, zelfs voor stroom is er tegenwoordig een beurs. En cloud?

Ook voor cloud is er sinds kort een beurs. Het is iets dat zeker in de Nederlandse pers nog amper aandacht heeft gekregen, maar sinds mei van dit jaar bestaat de Deutsche Börse Cloud Exchange AG (DBCE). Het is onderdeel van de Deutsche Börse, de organisatie die ook eigenaar is van de beurs in Frankfurt en dat is geen kleine speler. Veel activiteit is er tot op heden nog niet te meten op deze cloudbeurs, maar dat komt omdat men nog in de opstartfase zit. Naar verwachting zal er per ultimo Q1 2014 gestart worden met de echte handel.

Wat die echte handel wordt, dat is te lezen op de website: de DBCE ‘is creating a commodity market for IaaS resources’. Het idee achter deze handel is niet nieuw. In de perskit staat te lezen dat men reeds in 2011 is gaan denken om te gaan handelen in cloudcapaciteit. Hierop volgde marktonderzoek, het uitwerken van de businesscase en het ontwerpen van een testomgeving. Voor zover bekend is die testomgeving het enige dat nu bestaat en waarmee fictieve transacties worden uitgevoerd. Die transacties beperken zich nu – en dat geldt straks ook voor de live-omgeving – tot vraag en aanbod in IaaS-diensten.

Volgens de DBCE gaat handel in IaaS via de beurs zorgen voor de volgende stap in de cloudrevolutie. Cloud, dat al de reputatie heeft een disruptive technology te zijn omdat het bestaande businessmodellen van traditionele hosting en netwerk aanbieders onderuit haalt, gaat ingezet worden om de volgende ongekende verandering te forceren. Deze beurs moet het einde gaan betekenen van vendor lock-in, lange contractsonderhandelingen en diffuse SLA’s. Op de beurs zal aanbod van uniforme en gestandaardiseerde IaaS-diensten plaatsvinden. Net als op de beurs voor aandelen: je bepaalt als koper vooraf en exact wat je wanneer geleverd krijgt en tegen welke prijs. Die zekerheid geldt ook voor de aanbieders: je noemt een vaste eenheid en vraagprijs waarop gereageerd kan worden. Naar de relatie tussen vraag en aanbod op de prijsontwikkeling is door de beurs veel onderzoek gedaan en de verwachting is dat naarmate het aantal deelnemers toeneemt ‘there will be additional price pressure as a result of these additional market participants’ (PDF pag.4)

De DBCE start met Compute and Storage en in eerste instantie is de keuze beperkt tussen EU en US aanbieders (T-Systems is een van de partijen die in de perskit wordt genoemd). Op termijn kan dit uitgebreid worden naar IaaS-capaciteit uit andere landen en werelddelen, maar ook wordt gedacht aan complexere vormen zoals ‘100% Green IaaS uit Duitsland’.

Dit is nadrukkelijk geen vroege 1 aprilgrap. Wie kijkt naar wat de impact is van de beurs voor stroom op de consumentenprijzen, zal begrijpen dat hier echt sprake kan zijn van een complete re-design van de bredere cloudbusiness. Kan zijn, want of het model levensvatbaar is zal de komende maanden moeten blijken. Of je nu aanbieder of afnemer van IaaS-diensten bent: dit is hoe dan ook een ontwikkeling die je in de gaten moet houden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?