Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaanse politici klagen over eigen cloudinitiatieven van EU

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 18 december 2013 08:04 uur

vs-vlagAmerikaanse politici roepen internationaal handelsambassadeur Michael Froman op om haast te maken met maatregelen die ervoor moeten zorgen dat instanties en overheden buiten de VS, weer vertrouwen krijgen in Amerikaanse cloudproviders. De politici maken zich grote zorgen over de impact van diverse berichten over de NSA: die kon wel eens zeer negatief uitpakken op de groeiende cloudbusiness waarin juist Amerikaanse bedrijven een groot belang hebben.

Veel politici maken zich erg druk om ‘protectionistische maatregelen’ die een aantal landen op dit moment neemt om te voorkomen dat er persoonlijke data zichtbaar wordt voor de NSA. Een van die maatregelen is het buitensluiten van Amerikaanse cloudbedrijven en het opzetten van allerlei eigen clouddiensten. Zo heeft Swisscom al plannen voor Swiss Cloud, zo meldt TheWhir.

Een opmerkelijk geluid komt van Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. Hij waarschuwt voor een wildgroei aan ‘landspecifieke cloudomgevingen en daardoor een gebalkaniseerd cloudlandschap’. Oorzaak: gebrek aan vertrouwen in grote cloudbedrijven als Amazon en Microsoft Azure en tegelijkertijd de oprichting van diverse, kleinere cloudomgevingen buiten de VS. Het zou de vrijheid van het internet allemaal niet ten goede komen, aldus Wales. Froman moet hieraan nu een eind gaan maken in de onderhandelingen over transatlantische handelsverdragen.

Ondertussen roept uitgerekend de Europese Unie haar lidstaten op om zelf cloudinitiatieven te ontplooien. Dit was al tegen het zere been van de VS. In de brief aan Froman beklagen politici zich over het gedrag van de EU en ook Brazilië dat met deze oproepen de internationale concurrentiepositie van Amerikaanse cloudbedrijven zou ondermijnen.

 

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...