Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPam.nl blikt terug op 2013: De experts aan het woord (2/2)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 30 december 2013 12:00 uur

ispamterugblik2013

Dennis Nuijens (Twitter)
Informatiebeveiliging is de kinderschoenen ontgroeid. Het is in 2013 gaan puberen. Meer beleid, meer veelbelovende producten en meer toezicht hierop duidt op hogere securitylevels bij organisaties. Ik zie daarentegen dat het gat tussen de genomen beleidsmaatregelen en de diepere techniek juist groter is geworden. Weten ze op beleidsniveau waartoe tophackers in staat zijn en hoe zij conceptueel te werk gaan? Jammer genoeg niet. Ik droom van harte dat in 2014 techniek en beleid zullen samensmelten.

Marc Gauw (Twitter)
Marc Gauw van NL-ix kijkt tevreden terug op 2013. Het jaar stond voor een sterke groei (nu reeds 70 DC’s in 6 landen) waardoor NL-ix inmiddels het 5e ix ter wereld is. De groei komt mede tot stand door het enorme verkeersaanbod van partijen als Netflix en Facebook en het groeiend aandeel van video. Nederland is met de digitale infrastructuur en e-business zo inmiddels het belangrijkste knooppunt in het wereldwijde internet is geworden.

Met de blik al gericht op 2014 ziet Gauw de groei van NL-ix stevig doorzetten, maar hij fronst ook enigszins de wenkbrauwen: “Het internet is inmiddels een zeer belangrijk economisch en maatschappelijk speelveld geworden voor ons aller goed, maar het komende jaar wordt het wel steeds meer oppassen voor ongewenste randverschijnselen als cybercriminaliteit en cyberspionage.” Gauw ziet voor zichzelf en de Nederlandse ICT-collega’s echter ook meteen weer kansen: “Nederland heeft al veel kennis en initiatieven rond deze items, dus ook hierbij zouden we weer internationaal koploper kunnen worden.”

Vita Zwaan, advocate bij Bureau Brandeis (Twitter)
2013 was het jaar waarin wij in hoger beroep de spraakmakende Pirate Bay-zaak bepleitten voor XS4ALL. Centraal staat de vraag of internet access providers gehouden zijn tot het blokkeren van websites. In plaats van de neutrale dienstverleners die zij (behoren te) zijn, worden providers ten onrechte gedwongen om op te treden als ‘politieagenten’ van het internet. Dit terwijl websiteblokkades, zo is inmiddels gebleken, volstrekt ineffectief zijn om het beoogde doel – minder auteursrechtinbreuken – te bereiken. Een dergelijke maatregel, die niet voorzien is bij wet, die fundamentele rechten schendt, die de internetveiligheid en het open, innovatieve karakter van het internet aantast, dat is een maatregel die niet opgelegd kan en mag worden. Het arrest wordt verwacht op 28 januari 2014.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.