Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenters en hosters gaan profiteren van nieuw golf uitbestedingen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 3 januari 2014 08:11 uur

2010 doorbraak voor Open DataHet was crisis. Nog steeds. En dus hadden veel bedrijven het heel moeilijk. Onze branche verschilde daarin absoluut niet met welke andere branche ook. Er vielen bakkers om, bloemisterijen, tuinbouwbedrijven, administratiekantoren, fabrieken en ook datacenters. Dat laatste scheen een aantal mensen toch te verbazen, aangezien er blijvend vraag is naar datacenterdiensten. Ook in 2014. Maar datacenters en colocators die serieus denken dat het wel komt ‘aanwaaien’, hebben nu al een serieus probleem.

Het komt niet aanwaaien. Wie dat denkt, kijkt naar de verkeerde parameters. Toegegeven, wie de internationale vakpers leest, zal al snel het idee hebben dat nog steeds niet op kan in datacenterland. Een optelsommetje over 2013: alleen Microsoft en Google spendeerden al 22 miljard dollar aan hun wereldwijde datacenters. Vorige week maakten Microsoft en Apple bekend fors te investeren in nieuwe datacenters die in ons land worden gebouwd. ISPam berichtte ook afgelopen jaar regelmatig over investeringen in datacenters en vooral koppelingen met internationale netwerken. Zonder peering met AMS-IX, NL-IX, NDIX, Atrato en/of Level 3 doe je immers niet mee.

Succesverhalen
Hele voetbalvelden werden bijgebouwd. In Amsterdam en daarbuiten. Nog steeds zijn er datacenterbedrijven die maar blijven groeien. De succesverhalen van LeaseWeb, Previder en SmartDC zullen een ieder in de branche aanspreken. Deze successen zijn alleen te verklaren omdat deze bedrijven op tijd innoveren, op tijd de bakens verzetten en… op tijd investeren. Als een dolle investeren. Alleen dan kun je groot worden en blijven. Een voorsprong krijgen is één, voorsprong houden is een ander verhaal.

We hebben op deze plek al vaker gesproken over toegevoegde waarde. Toegevoegde waarde is niet een cool alley. Is niet een PUE van 1,2. Is niet schaalbaarheid. Groene stroom. Gigabit-koppelingen met AMS-IX. Het helpt. Niet meer dan dat. Toegevoegde waarde is specialisatie. Een niche in de markt opzoeken en deze helemaal uitbuiten. Of de specialist worden in een bepaald cloudsegment. Generalisten genoeg. Toegevoegde waarde is een totaalconcept, bijvoorbeeld in duurzaamheid. Of in security. Toegevoegde waarde is snappen waar de klanten van jouw klanten mee bezig zijn.

Erfenis
Hosters en datacenters zullen juist nu moeten schakelen met hun klanten. Na jaren van economische neergang hebben bedrijven een erfenis opgebouwd. Die erfenis bestaat uit achterstallig onderhoud en uitgestelde innovaties. Oude websites die niet meer voldoen aan de eisen van de tijd en die door hippe designbureaus worden omgebouwd naar frisse HTML5 of WebGL-sites. Webshops die eindelijk eens flink worden aangepakt. Maar ook: bedrijven die blijvend moeten snijden in kosten. Misschien wel om die nieuwe sites te financieren. Snijden in kosten kan eigenlijk maar op één manier: uitbesteden.

Maar alleen uitbesteden van technologie zet over het algemeen niet veel zoden aan de dijk. Hele diensten – en dus personeel – uitbesteden, wel. Dat betekent dat we in 2014 en 2015 een nieuwe golf van outsourcing mee gaan maken. En deze keer zullen vooral de datacenters, de cloudproviders en de hosters hiervan profiteren. De slimme bedrijven zijn al een tijdje bezig om op te schuiven richting de system integrators, al dan niet in samenwerking met netwerkbedrijven. Ze weten inmiddels hoe ze legacy moeten integreren met private cloud of zelfs public cloud. Ze kennen de markt. Weten welke voordelen Azure of AWS bieden en wat dedicated gebouwd moet worden. Dat… is toegevoegde waarde.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...