Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opkomst converged systems leidt tot minder verkochte servers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 19 maart 2014 08:04 uur

De servermarkt is verder gekrompen. Althans: dat is de conclusie als je het rapport van IDC leest waarin de serververkoop over 2013 wordt gerapporteerd. De totale omzet voor de aanschaf van servers zakte met liefst 5 procent. In aantallen servers valt het verval overigens wel mee. Over heel 2013 vonden 2,2 miljoen servers hun weg naar eindklanten, voor het overgrote deel datacenters. En dat is 2,7 procent minder dan het jaar daarvoor. En dat terwijl diverse datacenters in Europa, onder meer van grote (cloud)partijen, toch flink hebben uitgebreid. Er is echter een goede technologische verklaring voor. Het heeft namelijk maar weinig met crisis te maken.

IDC noemt de economische neergang overigens wel als verklaring. Maar ook het onderzoeksbureau herkent en erkent een andere, zuiver technologische trend. Kijk eens naar het nieuwe servermerk Servergy, een samentrekking tussen ‘server’ en ‘converge’. Slim gekozen naam, aangezien het de trend in serverland precies samenvat: converged systems. Mooiste voorbeeld hiervan is misschien nog wel vBlock van VCE. Letterlijk een zwarte doos met computing power waar duizenden virtuals in aangemaakt kunnen worden. Aan het netwerk hangen, stroom erop en klaar. Maar VCE is niet het enige merk dat dit truukje inmiddels beheerst: ook HP heeft met HP Converged zo’n propositie in huis. Dergelijke systemen kosten een paar ton in aanschaf, maar als je dat berekent over de vele virtuals, dan is de business case snel positief.

Servergy doet het nog iets anders. Dat maakt miniservertjes die qua formaat meer lijken op een hele dikke iPad – zonder scherm. Verbruikt voor een server echt heel weinig stroom, maar dankzij IBM’s CleanTech is de machine wel enorm flexibel en krachtig. 64-bits, diverse platformen, uitgerust met quadcores en voorgeinstalleerd met SuSe. In een normaal rack kun je een hoop van dit soort servertjes kwijt, waarmee Servergy feitelijk een converged systeem neerzet, of in elk geval een alternatief.

En wat heeft dat te maken met de gekrompen servermarkt? De datacenters hebben gewoon minder servers nodig. Dankzij dit soort concepten is het mogelijk om veel computing power binnen een converged systeem te realiseren. Zeker nu de wereld eindelijk de stappen naar de cloud durft te zetten: de meeste cloudinfrastructuren – IaaS – draaien onder de motorkop op converged systems. Gaat de wereld die stap echt zetten? Kijk naar de Amerikaanse marine: zij lieten vorige week al weten dat ze hun public data daadwerkelijk naar public cloud gaan overzetten, naar Amazon. Een belangrijk schaap, in elk geval voor de VS, is over de dam.

De servermarkt zal verder teruglopen, voorspelt ook IDC. Niet voor niets gaan partijen als HP, IBM en EMC joint ventures aan voor converged systems. Daar ligt hun toekomst. Niet meer in al die losse blades.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...