Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe standaard moet energieverbruik van datacenters beter vergelijkbaar maken

DCeP vergelijkt niet het energieverbruik van het datacenter maar de met het datacenter gerealiseerde productie

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 maart 2014 08:02 uur

Het zal even wennen worden. Behalve een PUE hebben we sinds deze week ook DCeP: Data Center energy Productivity. Onder de vlag van de Green Grid werkten diverse overkoepelende organisaties uit de VS, EU en Japan vijf jaar samen om tot een goede definitie te komen van een waarde die de daadwerkelijke energieconsumptie van een datacenter uitdrukt. Dat wordt in DCeP op ‘business-niveau’ bepaald.  Lesje omdenken.

PUE (Power Usage Efficiency) is inmiddels een bekend begrip: hier wordt vooral gekeken naar de energieconsumptie van de IT-middelen  in het datacenter en de wijze waarop deze energie wordt ‘geabsobeerd’. Probleem met PUE is dat datacenters in de toekomst flink zullen groeien. Datacenters ‘an sich’ zullen wel efficienter worden, maar er zullen meer datacenters bijkomen waardoor de totale energieconsumptie toeneemt. De totale footprint op wereldniveau zal groeien. Dan zegt een PUE op louter datacenterniveau niet heel veel meer, aldus de verklaring van The Green Grid.

Er moest een nieuwe standaard komen. Een standaard die op businessniveau de energie-efficiency uitdrukt en niet alleen kijkt naar het verbruik door pure IT-middelen zoals servers. Hoeveel energie heeft een webstore nodig om een bepaalde hoeveelheid producten te verkopen? Hoeveel energie slurpt een berichtenplatform op per hoeveelheid berichten? Dat lijkt een vreemde benadering, maar feitelijk gaat het dan om business output van een datacenter. Dat datacenter is immers niet gebouwd om machines te huisvesten, maar uiteindelijk om diensten te faciliteren. Om te kunnen verkopen.  Te kunnen verbinden. Zaken te doen. Dat je daarvoor servers, netwerk en uiteindelijk een datacenter nodig hebt, is puur facilitair. Een datacenter is een productiemiddel.

Dat wordt in de nieuwe standaard tot uitdrukking gebracht: DCeP vertaalt de business output – productiviteit –  in hoeveelheid energie die nodig is om die productiviteit te genereren. Probleem: definieer productiviteit. “Dan heb je het over een vergelijking tussen appels, sinaasappels en hamers”, zoals voormalig Green Grid-director Mark Monroe onlangs meldde. Binnen DCeP is dat onderkend. Bedoeling is dat datacenters over de komende jaren met de standaard aan de slag gaan. Er zullen inconsistenties ontstaan, maar uiteindelijk zal er per ‘branche’ of sector een onderling vergelijkbare waarde ontstaan.  Het nadeel van inconsistenties weegt volgens The Green Grid niet op tegen het voordeel: een vergelijking van energieconsumptie op businessniveau, waarmee het een betere indicator is voor het totale energieverbruik door datacenters, als onderdeel van de productieketen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...