Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kaspersky’s Cyberthreat Map: gadget of nuttig?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 4 april 2014 08:05 uur

Nuttig? Wellicht. Cool? Absoluut! Wat je er ook van vindt, de nieuwe online tool – de Cyberthreat Map –  van Kaspersky Lab ziet er in elk geval erg gelikt uit. Via een wereldbol die in de eerste plaats doet denken aan Google Earth, toont de securityspecalist ‘real time’ de bedreigingen die via het internet worden verspreid. De tool geeft inzicht in de mate (richting, landen, regio’s) én de snelheid waarmee een bedreiging zich over het internet beweegt.

Kaspersky haalt de data uit haar Kaspersky Security Network (KSN): een cloudgebaseerde infrastructuur die wordt gevoed door on-access scans, on-demand scans, antivirusdetectie en intrusion prevention en detection systems. De verzamelde data wordt op een draaiende wereldbol geprojecteerd die door een bezoeker zelf kan worden ‘bediend’. Deze kan bijvoorbeeld inzoomen op een specifiek land. Ook geeft Kaspersky meer informatie over de soort bedreiging. Klik op Nederland en je ziet dat we nummer 58 zijn in de ranglijst van meest ‘bedreigde’ landen. Die lijst wordt aangevoerd door Rusland, India, Vietnam, de VS en – toch enigszins verrassend – Duitsland.

Daarmee houdt de functionaliteit ook wel zo’n beetje op. Want uiteindelijk blijkt Kaspersky natuurlijk een commercieel bedrijf dat securityproducten wil verkopen.  Wie onder in het beeld op een van de icoontjes klikt, krijgt het portfolio van Kaspersky Lab gepresenteerd. En ook de knop rechts bovenin ‘Am I infected’ is slechts een link naar de site waarop de gebruiker een gratis scan krijgt aangeboden.

Toch voorziet de Cyberthreat Map wel degelijk in een behoefte. Bedreigingen kunnen worden ‘gevolgd’ qua progressie en ook via diverse social media gedeeld om anderen te waarschuwen.  Voor een correcte weergave dient de Map wel in een browser te worden bekeken die WebGL ondersteunt.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...